Jeste li normalni? Je li ovo 1933. godina? Vučić ogorčen zbog spaljivanja Vesićeve knjige!


IZVOR: Republika - 15.10.2019 | 15:46


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se na incidente ispred galerije Progres kada su pristalice opozicije spalile knjigu Gorana Vesića.

Foto: facebook.com/Goran Vesić

Spaljenja knjiga Gorana Vesića

- Knjiga je tu da se pročita. Ovde je reč o lepoj knjizi, fantastično ilustrovanoj. I novac ide za lečenje jednog deteta. Jeste li vi normalni da palite knjige? Je li ovo Minhen 1933. godine? - upitao je šef države.

Predsednik je potom citirao pesnika Hajnea koji je rekao da "tamo gde gore knjige, goreće i ljudi".

- Kad spaljuješ knjigu, onda ti nije problem ništa drugo - primetio je Vučić.

- To je mogao neki pojedinac da učini, može da uradi neko ako misli da je sadržaj te knjige loš. Međutim ovde je reč o jednoj lepoj knjizi. To je fantastično urađena knjiga o Beogradu, a novac ide na lečenje jednog deteta - dodao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, vlast dozvoljava da na ulicama Beograda mogu da mirno da iskažu svoje nezadovljstvo, ali osuđuje čin paljenja knjige.

- Mi ih puštamo da rade šta hoće, a oni ne dozvoljavaju promocije knjige. Video sam tamo Bastaća i Miljuša, ali istražićemo koja su tačno lica palila knjige - kazao je Vučić, i podsetio na slučaj Ranka Panića koji je bio upravo žrtva tadašnje vlasti koja nije dozvoljavala demonstraciju nezadovoljstva.