U Skupštinu Srbije dolaze poslanici iz celog sveta: Maja Gojković održala sastanak sa Kuevas Baron


IZVOR: Republika - 10.10.2019 | 15:59


Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednicom Interparlamentarne unije Gabrijelom Kuevas Baron, koja je danas stigla u Beograd uoči održavanja 141. zasedanja Interparlamentarne unije, čiji je domaćin Skupština Srbije od 13. do 17. oktobra.

Foto: Narodna skupština Republike Srbije

Kuevas Baron i Maja Gojković

Gojković je istakla da je Srbija ponosna što ima mogućnost da ugosti parlamentarne delegacije iz 150 zemalja čitavog sveta, među kojima i 80 predsednika i 60 potpredsednika parlamenta, što je jedan od rekorda IPU. Gojković je naglasila da veliki broj predsednika parlamenata i učesnika dobar pokazatelj, da će ovo biti značajan politički događaj.

Predsednica Skupštine Srbije je ukazala da se zasedanje u Beogradu održava u godini obeležavanja važnog jubileja 130 godina postojanja IPU, i istakla da se zasedanje IPU održava u jednoj evropskoj zemlji, izuzev Ženeve, nakon 20 godine.

Gojković je istakla značaj beogradskog zasedanja u kontekstu debate po pitanju aktuelnih izazova u svetu i važnosti teme ovog 141. zasedanja - jačanje međunarodnog prava: uloga i mehanizmi parlamenata i doprinos regionalne saradnje.

Foto: Narodna skupština Republike Srbije

Gojković i Kuevas Baron su istakle značaj dijaloga među parlamentarcima i ukazale na važnost brojnih foruma koji će biti održani u okviru zasedanja, kao što su forumi žena parlamentaraca, kao i mladih parlamentaraca, potom obeležavanje 30 godina usvajanja Konvencije UN o pravima deteta.

Foto: Narodna skupština Republike Srbije

Gojković i Kuevas Baron su ukazale da je 141. Zasedanje IPU značajno za građane svih zemalja imajući u vidu teme zaštite prava dece, unapređenja zdravstvene zaštite, pitanja zaposlenosti, klimatskih promena, rodne ravnopravnosti, kao i mladih, a Gojković je ukazala da su na 141. zasedanju uključeni i mladi kroz volontiranje kako bi se upoznali sa radom Interparlamentanre unije.