Stiže Erdogan, otvara se pet turskih fabrika


IZVOR: E. S. T. - 07.10.2019 | 06:30


Turska želi stabilnost na Balkanu jer je stabilnost preduslov za razvoj ekonomske saradnje, a ekonomska saradnja vodi smanjenju političkih tenzija, ističe ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič uoči današnjeg dolaska predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u dvodnevnu posetu Srbiji.

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Vučić / Redžep Tajip Erdogan

Erdogan tokom dva dana ima veoma intenzivan i politički i ekonomski dijalog na vrhu, biće održana druga sednica Visokog saveta za saradnju dveju zemalja, a predviđeni su i trilateralni razgovori, uz učešće člana Predsedništva BiH Željka Komšića.

Ambasador Turske ističe da će sa Erdoganom u Srbiju doputovati i 150 turskih biznismena, koji žele da se upoznaju sa mogućnostima za ulaganje.

Najavio je da će tokom posete Erdogana Srbiji biti otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju jedne fabrike.

150 TURSKIH BIZNISMENA DOVODI SA SOBOM ERDOGAN

Ocenio je da bilateralni odnosi Srbije i Turske dobro napreduju i podseća da su još pre osam godina turske investicije u Srbiju iznosile svega miliona evra, a danas su dostigle 200 miliona evra.

Ambasador u tom kontekstu insistira na značaju stabilnosti u regionu: "Kada imamo stabilnost, onda imamo odlične mogućnosti za poslovanje. Najvažniji zadatak je da zemlje regiona uklone sve prepreke za poslovanje. Sve dok imamo dobre, ekonomske odnose, političke tenzije padaju".