Vučić sa predsednikom Jermenije: Duboke veze između dva naroda biće pojačane ekonomskom saradnjom i zajedničkim nastupom u svetu


IZVOR: Republika - 04.10.2019 | 10:34


Predsednik Srbije danas se susreo sa svojim kolefom iz Jermenije Armenom Sarkisianom. Tema razgovora dvojice predsednika bila je unapređenje bilateralinih odnosa dve zemlje, kao i unapređenje ekonomske saradnje kroz digitalizaciju, osnivanjem istraživačkih centara u obe zemlje i zajedničkim nastupom na tržištu.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Armen Sarkisijan i Aleksandar Vučićđ

Tokom razgovora predsednik Aleksandar Vučić je naglasio da između Srbije i Jermenije postoje duboke veze koja široj javnosti nisu poznate.

- Pesmu "Vostani Serbije", himnu kneževine Srbije, komponovao je Jermen, a to je malo poznata činjenica - rekao je Aleksandar Vučić.

Nakon toga predsednik Srbije se osvrnuo na ekonomske odnose dve zemlje i najavio osnivanje istraživačkih centara, kao i zajednički nastup na IT tržištu.

Bitan element saradnje dveju zemalja jeste zajedinčko ulaganje u oblasti prerade hrane.

 

Jermenski narod ne zaboravlja

Predsednik Jermenije je tokom svog obraćanja javnosti rekao da mora da pomene još nekoliko reči koje nisu predviđenje njegovim govorom i izrazi zahvalnost Srpskom narodu zbog pružene pomoći tokom tragedije koja je zadesila Jermeniju.

- Ja moram da izgovorim još nekoliko reči na engleskom koje nisu napisane u mom govoru. 1988. godine radio sam kao profesor na univerzitetu kakda je Jermeniju pogodio snažan zemljotres. Ne samo da sam bio potresen sudbinom svog, Jermenskog naroda, već i stradanjem Srba koji su stradali tada u našoj zemlji. Želim da se zahvalim na pomoći koja name je pružena u teškim trenucima i da naš narod to ne zaboravlja - rekao je Sarkisian.

- Treća tačka o kojoj smo razgovarali odnosila se na preradu hrane. Ovo je jako bitno za nas jer kroz logistiku moguć je zajednički nastup naše dve zemlje na Arabijskom poluostrvu - podvukao je Vučić i dodao da se saradnja u ovoj oblasti najviše bazira na logistici i izvozu naših proizvoda ka Bliskom istoku.

Na kraju, predsednik Vučić je najavio ukidanje viza za građanje Jermenije, kao i mogućnost otvaranja avionske linije Beograd - Jerevan, čime bi nastojanja o ekonomskoj povezanosti dve zemlje dodatno bila pojačana.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Svoje obraćanje Aleksandar Vučić je završio toplim rečima dobrodošlice i pozdravio Armena Sarkisiana.

Nakon domaćina javnosti se obratio predsednik Armen Sarkisian.

On je naglasio značaj ekonomskog povezivanja sa Srbijom i naglasio da temelj saradnje dve zemlje treba da bude baziran na inovacijama i zajedničkom istraživanju novih tehnologija.

Istovremeno, Sarkisian se zahvalio na ukidanju viza ističući da je to potez koji će unaprediti saradnju u oblasti IT kompanija jer u svojoj delegaciji predsednik Jermenije vodi čak 6 predstavnika kompanija iz oblasti informacionih tehnologija.

Zahvalivši se na izvanrednom gostoprimstvu, Armen Sarkisian je pozvao predsednika Srbije u uzvratnu posetu Jermeniji.