Međunarodni institut iz Ljubljane objavio: Vučić ključni politički lider u regionu


IZVOR: novosti.rs - 30.09.2019 | 22:36


To je na svojevrstan način potvrdila nemačka kancelarka Angela Merkel, koja se jedino sa njim sastala na marginama GS UN u Njujorku prošle sedmice, ocena je analitičara IFIMES-a.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić

Srbija je zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću postala epicentar dešavanja u regionu i ključna za mir i stabilnost, a on ključni politički lider, što je na svojevrstan način potvrdila nemačka kancelarka Angela Merkel, koja se jedino sa njim sastala na marginama GS UN u Njujorku prošle sedmice - ocena je analitičara IFIMES-a.

Ovaj međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane u najnovijoj analizi ukazuje na to da su upravo Merkelova i Vučić najzaslužniji za pokretanje Berlinskog procesa u avgustu 2014. godine, koji se do sada pokazao kao najvažnija inicijativa za jačanje regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana. To će, ističu, doprineti ubrzanju pozitivnih procesa, ekonomskom oporavku i saradnji u regionu.

Navodeći da se Kosovo nalazi u svojevrsnoj (samo)izolaciji, IFIMES piše o "predstojećoj živoj političkoj aktivnosti" Vučića, koji će biti domaćin trilateralnog susreta s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i članovima Predsedništva BiH, 7. i 8. oktobra u Beogradu, kada će biti položen kamen temeljac za početak izgradnje auto-puta Beograd - Sarajevo, kao najvećeg infrastrukturnog projekta u regionu. Dan nakon toga, dodaju, Vučić će u Novom Sadu ugostiti premijere Albanije i Severne Makedonije, Edija Ramu (PS) i Zorana Zaeva (SDSM). Podsećaju da na svim tim susretima neće biti predstavnika Kosova.