SNS predlaže set mera za unapređenje izbora: Građani će moći da provere da li im je glas zloupotrebljen


IZVOR: blic.rs - 21.09.2019 | 18:53


Srpska napredna stranka predložila je set mera za unapređenje izbornog procesa. Jedna od mera je, između ostalih, da će građani moći da provere da li je u biračkoj knjizi, ako nisu glasali, ostalo prazno mesto ili je njihov glas zloupotrebljen.

Foto: Promo foto

Foto: Ilustracija

Ovo je deo seta mera koje je juče posle sastanka vlasti i opozicije predstavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Šesti okrugli sto održan je juče na Fakultetu političkih nauka, a Stefanović je najavio i da će u ponedeljak obelodaniti konačan predlog.  

- To su mere za koje su spremni da se obavežu da će ih implementirati u narednom, kratkom roku. Rezultat su ne samo dijaloga koji je u toku, već i onog koji vlast vodi sa OEBS i ODIHR, od 2003. godine. Suštinski će unaprediti način odvijanja izbora, kao i sve koje treba da podrže izborni proces na način da se ozbiljno izborimo protiv slabosti i nepravilnosti i koje su postojale i 2008. i 2012. godine, jer želimo najčistiji izborni proces - rekao je Stefanović.

Istakao je da rade sa OEBS-om od 2012, ali kroz pooštravanje kaznene politike, davanje više nadležnosti Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i kroz konkretne mere koje će omogućiti zabranu funkcionerske kampanje, u smislu pritisaka na zaposlene u javnim preduzećima, korišćenja resursa javnih preduzeća, zloupotreba javnih skupova...

Foto: MUP Srbije

Nebojša Stefanović

- Taj set mera ne predlaže samo izmene zakona već i obuku i načine kako će se tehnički sprovoditi određene mere. Građani će tako moći, između ostalog, da provere da li je u biračkoj knjizi, ako nisu glasali, ostalo prazno mesto ili je njihov glas zloupotrebljen. To je rešeno tako što će nakon glasanja ta knjiga biti odvojena od glasačkih listića, a obe vreće će biti zapečaćene. Hoćemo da razgovaramo sa svima, da obezbedimo bolje izborne uslove i svi su dobrodošli, uključujući i Dejvida Mekalistera - rekao je Stefanović i dodao da će učiniti sve da se popune mesta nedostajućih članova REM-a.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, i jedan od organizatora okruglog stola, rekao je da su učesnici dijaloga na FPN dobili dokument vladajućih SNS i SPS.

- Postoje dva roka koja su data, šta može biti urađeno za 30 i 60 dana, što govori o ozbiljnosti situacije - rekao je Antonijević.

Dokument SNS će biti dostavljen svima

Antonijević je rekao da će dokument biti dostavljen svima, bez obzira na to da li su učestvovali u okruglim stolovima ili su se u međuvremenu "isključili".

- Ono što karakteriše ovaj dokument je to što se Vlada obavezuje i podseća ministarstva na obavezu sprovođenja zakona koji postoje, što na neki način govori da je ocenjeno da se zakoni ne sprovode i da se pospešuje potpuno drugačiji rad ministarstva - rekao je Antonijević.