Vučić na Trećem demografskom samitu pred punom salom o beloj kugi u Srbiji


IZVOR: Tanjug, Republika - 05.09.2019 | 08:17 >> 09:00


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je danas dvodnevnu posetu Budimpešti, učešćem na Trećem demografskom samitu, gde se obratio učesnicima konferencije govoreći o posledicima bele kuge koja je zahvatila Srbiju.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić pred punom salom na na Trećem demografskom samitu izneo veliki problem sa kojim se Srbija suočava

-  U Srbiji to zovemo bela kuga, za poslednjih 20 godina izgubili smo čitav jedan grad veličine Kikinde! - rekao je predsednik učesnicima Demografskog samita govoreći o visokoj stopi mortaliteta i niskoj stopi rađanja u Srbiji.

Predsednik je rekao i da je rad na ovom polju izuzetno neizvestan jer kakve god mere posticaja uveli, niste sigurni hoće li one uroditi plodom.

- Neophodno je da svi zajedno radimo na očuvanju porodice, kao nezamenjivog dela društva, jačanju uloge oca i podršku majkama jer je porodica ostala oaza naše radosti, sreće, naše utočište i mesto odakle crpimo energiju za sve naše životne poduhvate.


Naš cilj jeste da stvaramo uslove kako bi se roditelji lakše odlučili na prvo, drugo i svako naredno dete. Sve neophodne resurse angažovaćemo u punom kapacitetu kako bismo omogućili da se deca rađaju i razvijaju u našem društvu jer su ona naša budućnost i naše najveće bogatstvo - rekao je Vučić.

Takođe, Vučić je rekao da je budžet Srbije u plusu i da je stopa nezaposlenosti smanjena što bi trebalo da pomogne u demografskom problemu o kojem je prethodno govorio, a što su preduslovi da se neko odluči da zasnuje porodicu.

Prema programu konferencije, između ostalih, na skupu će, pored Vučića, govoriti premijeri Češke i Slovačke Andrej Babiš i Peter Pelegrini, zamenica premijera Bugarske Marijana Nikolova, bivši premijer Australije Toni Ebot, a učesnike će pozdraviti i Viktor Orban.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić će obići i Srpsko zabavište, osnovnu školu, gimnaziju i kolegijum "Nikola Tesla", gde će razgovarati sa učenicima.

Vučić je juče odvojeno razgovarao sa Orbanom, a prisustvovao je i svečanoj večeri koju je za njega i Andreja Babiša i Petera Pelegrinija priredio mađarski premijer.