Đurić oštro osudio napad na mladića u Kosovskoj Mitrovici: Ovo nasilje prema Srbima mora da bude sankcionisano


IZVOR: Tanjug - 01.09.2019 | 22:13


Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Ðurić kaže da je večeršnji brutalni napad nožem grupe Albanaca na maloletnog mladića srpske nacionalnosti u severnom delu Kosovske Mitrovice još jedan pokušaj da se progone Srbi iz severne Kosovske Mitrovice.

Foto: Tanjug/J. PAP

Marko Đurić

Ranjavanje srpskog mladića Đurić je okarakterisao kao nesumnjivo međuetnički incident i politički inspirisan događaj, uz poruku da je neophodno hitno privođenje pravdi odgovornih za taj kukavički napad.

- Nedeljama upozoravamo da će predizborna kampanja na Kosovu i Metohiji biti iskorišćena za političku i svaku drugu hajku na Srbe, i danas se to nažalost i obistinilo na brutalniji način - kazao je Đurić u saopštenju koje je medijima dostavljeno iz kancelarije za KiM.

Međunarodna zajednica i njeni predstavnici na Kosovu i Metohiji moraju učiniti sve da se zaustavi trend radikalizacije albankog društva i njegovo najotvorenije skliznuće u šovinizam, poručio je Đurić.

On je za RTS izjavio da su Albanci D.B. najpre verbalno napali, a zatim ga izboli nožem pošto su upali iz južnog u severni deo Kosovske Mitrovice kod mosta u na Ibru.

 

 

- On je prebačen u zdravstveni centar u severnoj Kosovskoj Mitrovici, gde su ga naši lekari zbrinuli i on je trenutno stabilno - kazao je Ðurić, te ponovio da je neophodno da hitno reaguju i međunarodna zajednica, ali i lokalne bezbednosne strukture kako bi ''ti ljudi koji su to uradili bili hitno privedeni licu pravde".

Ðurić je rekao da je ovaj događaj proizvod ''šovinističke mržnje koja se nedeljama i mesecima pumpa u albanskim medijima, gde su Srbi označeni kao glavne mete''.

- Ovo nasilje prema Srbima mora odmah da bude najoštrije sankionisano - zaključio je Ðurić.