Kvinta vidi nove kosovske izbore kao priliku za nastavak dijaloga sa Beogradom


IZVOR: Republika - 30.08.2019 | 16:28


Ambasadori zemalja Kvinte su poručili putem zajedničkog saopštenja da predstojeći kosovski izbori nude priliku za neodložno otpočinjanje razgovora sa Beogradom u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma koji će doprineti regionalnoj stabilnosti.

Foto: pixabay.com

Zemlje Kvinte

Ambasadori Francuske, Italije, Nemačke, Velike Britanije i SAD ocenjuju da bi buduće prištinske vlasti mogle da postignu dogovor sa zvaničnim Beogradom, ali da će toj novoj vladi biti neophodna fleksibilnost u pregovorima i sposobnost da jasno postavi viziju budućeg odnosa.

Predstojeći parlamentarni izbori na Kosovu su ključni za sve građane na Kosovu, koji zaslužuju mirnu i prosperitetnu budućnost, navodi se u saopštenju ambasadora zemalja Kvinte u Prištini.

U saopštenju se odbacuje da Kvinta podržava bilo koju stranu ili kandidata na izborima i dodaju da će se pridružiti lokalnim i međunarodnim organima kako bi obezbedili fer atmosferu za izbornu trku.

Ambasadori, kako se navodi, očekuju da sve strane promovišu atmosferu fer takmičenja na čitavoj teritoriji Kosova.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Takođe očekuju da se izbori sprovedu u boljem maniru od prethodnih i izbegnu situacije poput prevare iz 2010. godine o čemu je bilo reči i u izveštaju Evropske unije, kao i vršenje pritiska na kandidate kosovskih Srba koji nisu bliski Srpskoj listi, što se takođe navodi u izveštaju EU iz 2017. godine.

Građani su pozvani da ukažu na bilo kakve pokušaje zloupotrebe sredstava za kampanju i zastrašivanja.