Lončar: Lekarima smo digli zarade čak 40%


IZVOR: E. S. T. - 26.08.2019 | 05:10


Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, komentarišući najavljeno povećanje plata medicinskim sestrama od 15 odsto, ocenio je juče da je odlična vest za državu da je došla u situaciju da može da povećava plate.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Zlatibor Lončar sa Zoranom Radojičićem

Lončar je podsetio da je ovo treći put za manje od tri godine da se povećava plata medicinskim sestrama i medicinskom osoblju, navodeći da je prvo bilo 10, zatim 12 i sada 15 odsto.

- Povećanja su iz onoga što je zarađeno i bez zaduživanja nepovoljnim kreditima. To je veoma bitno - kazao je Lončar.

Ministar je, upoređujući stanje u zdravstvu 2014. godine i sada, istakao da je pre pet godina sadašnja vlast nasledila sistem ekonomije pred samim bankrotom, uz zaduživanje krajnje nepovoljnim kreditima.

- Trebalo je to srediti da se dođe na pozitivnu nulu u svim oblastima da bi se moglo krenuti napred - kazao je Lončar i dodao da je 2009. i 2010. godine plata medicinskim sestrama na klinici bila 29.137 dinara, a na intenzivnoj nezi 30.159 dinara, dok će 2019, nakon ovog povećanja, biti više od 50.000 dinara.

Plata lekara bez specijalizacije 2009. i 2010. godine iznosila je 50.117 dinara, a 2019. godine, kako je rekao Lončar, ona je 69.884 dinara, dok su lekari sa specijalizacijom pre deset godina imali nešto više od 62.000, sada imaju 87.776. I očekuje se povećanje oko 10 odsto, rekao je ministar, ističući da je to pokazuje razliku između toga kako zemlju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a kako su je vodili dokazani stručnjaci političke scene za svoj džep.

Kazao je i da je u vreme bivše vlasti predvođene Đilasom, Tadićem, Jeremićem, u Srbiji postojale bolnice gde nisu mogla da se zatvore vrata, prozori, toaleti nisu radili...

- Na zračenje se čekalo i umiralo jer nije bilo aparata, a bilo je i afera da su dolazili strani državljani koji su imali prednost, da ne pominjem nedostatak kola Hitne pomoći - kazao je ministar.

Lončar ističe da danas u zdravstvu 99 odsto zaposlenih odgovorno i marljivo radi svoj posao, a da u vreme dok je sadašnja opozicija bila na vlasti Srbija nije mogla da dođe na evropsku listu koja meri zdravstvo.

- Sada smo ispred 14 zemalja EU, po istim kriterijumima koji su se tada gledali - istakao je Lončar.