Dačić: Mogerini zvala Prištinu u Helsinki da ne kažu da ništa nije učinila za njih


IZVOR: Tanjug - 22.08.2019 | 10:56


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da smatra da šefica EU diplomatije Federika Mogerini, pozivom Prištini da učestvuje na skupu u Helsinkiju na koji su pozvane zemlje kandidati za članstvo u EU, pokušava da napravi predsedan koji bi Beograd morao da prihvati, a što se, kako je dodao, svakako neće desiti.

Foto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ

Ivica Dačić

Mogerini je prvi put, na kraju svog mandata, promenila praksu i pozvala Prištinu na taj sastanak, podsetio je Dačić u izjavi za Tanjug i dodao da je zbog Prištine promenila format održavanja skupa i rekla da je pozvala na njega i "partnere".

- U formalnom smislu to neće narušiti naš principijelni stav, jer će biti primenjen Gimnih format - i istaknuto samo ime i prezime učesnika bez državnih obeležja. Ali, suštinski gledano to je bilo potpuno nepotrebno jer ima mnogo sastanaka na kojima Kosovo učestvuje i ne treba da bude na mestu do koga razvojem nije stiglo - rekao je Dačić.


Prema njegovim rečima, taj sastanak u Helsinkiju i pored učešća Prištine neće biti prilika da se razgovara o nastavku dijaloga Beograda i Prištine. 

- Neće se tamo razgovarati o dijalogu jer je to sastanak koji se dešava jednom u šet meseci kada predsedavajući EU organizuje sastanak ministara spoljnih poslova koji vodi visoki predstavnik u ovom slučaju Federika Mogerini - rekao je Dačić i dodao da upravo visoki predstavnik šalje poziv i dodatnim učesicima.

Foto: Tanjug/AP

Federika Mogerini

- Zbog čega bi Kosovo bilo nagrađeno kada nisu ispoštovali ni berlinske zaključke, ni briselski sporazume, ni mnoge druge dogovore, a uveli su i takse čime su direkno ubili dijalog - upitao je Dačić i podsetio da je i Španija zbog tog poziva protestovala.

- Beograd će ići na stastanak, ne zato što mislimo da Kosovo treba da učestvuje već da bi, ako su promenili format i ako će se korostiti Gimnih formula, ostaviti do znanja da Beograd ne gleda sa odobravanjem na takav potez - rekao je Dačić.

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans

Tači, Mogerini, Vučić

Dačić smatra da je Mogerini pozvala Prištinu da ne bi rekli da ništa nije uradila za njih.

- I eto, pozvala ih je. Do sada ih je pozivala na ručak, a sada na formalni sastanak, ali promenivši naziv da nisu kandidati već partneri - rekao je Dačić uz ocenu da su to sve igre. 

- To su ipak igre koje ne donose nikakvu korist, samo donose političku štetu - rekao je šef srpske diplomatije.