Vučić otkrio detalje razgovora sa Pompeom: Bez ukidanja taksi nema povratka za pregovarački sto


IZVOR: Kurir, RTS, Tanjug, Republika - 20.08.2019 | 20:07


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i državni sekretar SAD Majk Pompeo, danas su održali sastanak iza zatvorenih vrata. Sastanak je trajao duže nego što je bilo predviđeno, a nakon završenih razgovora, na društvenim mrežema oglasili su se i Vučić i Pompeo, ne krijući zadovoljstvo zbog susreta. Glavna tema razgovora na sastanku bila je rešavanje problema Kosova i Metohije.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Aleksndar Vučić

- Čini mi se da sam na najkraći i najjednostavniji način rekao koje su to pozicije Srbije i zamolio i dalje američku administraciju još snažnije da utiče na kosovsko-metohijske Albance da ukinu takse, po tom pitanju nema sumnje da imamo njihovu podršku, jer i oni kao i mi smatraju da je važno da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine i da bismo mogli na svaki način i po svaku cenu da sačuvamo mir - rekao je Vučić po završetku sastanka.

On je dodao je to bio glavni deo razgovora, ali je govorio i o važnosti zaštite srpskih crkava i manastira na tom prostoru.

- Posebno imajući u vidu poslednje slučajeve koji se događaju. Govorio sam da je Srbija spremna bez obzira na uturašnju političku agendu da u svakom trenutku čim se takse ukinu da krenemo u otvoren politički dijalog sa Albancima. nije važn apolitička cena koju morate da platite za to - rekao je on.

Vučić je dodao da je zadovoljan jer mu se čini da je ono što je govorio izazvalo pažnju Pompea i da će Amerika želeti još više da se uključi u rešavanje problema iz regiona Balkana.

Analitičari su ranije ocenili da je ovaj susret vrlo značajan kada je reč o uključivanju SAD u rešavanje kosovskog problema i pravca u kome će se odvijati nastavak dijaloga, ali i tražiti moguće rešenje.

Foto: youtube.com/Fox News

Majk Pompeođ

Vučić će, prema pisanju medija, tražiti zaštitu za srpski narod na KiM, ali će pre svega insistirati u razgovoru sa Pompeom da SAD izvrše pritisak na vlast u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije.

Predsednik Srbije će poslati jasnu poruku sagovorniku da bez toga nema povratka za pregovarački sto.

Vučić će od SAD tražiti balansirani i fer pristup rešavanju kosovskometohijske krize, a posle ove posete stvari bi trebalo da bude mnogo jasnije kada je u pitanju pogled na budućnost Srbije, posebno u smislu američke politike prema južnoj srpskoj pokrajini.