Siniša Mali dobio dve nove funkcije!


IZVOR: blic.rs - 08.07.2019 | 13:53


Vlada Srbije postavila je na sednici 4. jula ministra finansija Sinišu Malog na mesto predsednika Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma na čijem je čelu prethodno bio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Foto: ST/Vlada LUKIĆ

Siniša Mali

Sastav ovog tela čine predstavnici različitih institucija poput ministarstva finansija i pravde, Uprave za sprečavanje pranja novca, MUP-a i BIA, Tužilaštva za organizovani kriminal, NBS...

Kako se navodi u odluci o obrazovanju ovog tela, predsednik i članovi nemaju pravo na naknadu za obavljanje te funkcije.

Mali je, istovremeno, imenovan i za guvernera Srbije u Azijskoj infrastrukturnoj investicionoj banci.

Aktivnosti tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma u prethodnom periodu bile su u fokusu Vlade s obzirom na to da je Srbija u februaru prošle godine dospela na "sivu listu" zemalja koje su bile pretnja za međunarodni finansijski sistem, a sa koje je skinuta pre oko dve nedelje.

Na plenarnoj Skupštini Međudržavnog tela za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF) procenjeno je da su ispunjeni svi zahtevi kada je reč o borbi protiv pranja novca i terorizma i da Srbiji više nije mesto na listi na kojoj je bila u društvu Etiopije, Gane, Sirije, Pakistana i još šest zemalja.