TAČI ODBIO DODIKOV POZIV: Neće u Sarajevo dok Bosna ne prizna Kosovo


IZVOR: klix.ba - 02.07.2019 | 15:21


Predsednik takozvanog Kosova Hašim Tači nije prihvatio poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da naredne sedmice poseti BiH povodom samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Foto: Tanjug/AP

Hašim Tači

Tači je nakon dugo razmišljanja doneo odluku da ne doputuje u BiH i tako ostao pri ranijem stavu da BiH prvo treba priznati nezavisnost Kosova.

On je nedavno u Tirani odbio susret i rukovanje s aktuelnim predsedavajućim Predsedništva BiH. Tači prošlog meseca nije želeo doći ni na godišnju konferenciju EBRD koja se održavala u Sarajevu. Kao razlog nedolaska naveo je činjenicu da BiH nije priznala Kosovo.

Što se tiče SEECP koji počinje 8. jula, planirano je da se sastanci ministara i predsednika zemalja Jugoistočne Evrope održe na Jahorini i Sarajevu, tačnije u zgradi Predsedništva BiH.

Prema dostupnim informacijama predsednici država regiona biće dočekani na crvenom tepihu ispred zgrade Predsedništva BiH, a gde će biti postrojeni i pripadnici Oružanih snaga BiH nakon čega će prisustvovati zajedničkoj večeri, prenosi Srpskainfo.

Pored Tačija u Sarajevo i na Jahorinu stižu i predsednik Turske Rečep Erdogan, predsednik Crne Gore Milo Đukanović i Albanije Ilir Meta.

U toku ove sedmice očekuju se potvrde dolazaka ostalih lidera zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.