TUĐMAN: "OLUJU" SMO DOGOVORILI ĆOSIĆ I JA


IZVOR: Boris KATANIĆ - 04.09.2017 | 05:00


Hrvatski predsednik hvalio se pred svedocima da je tri godine pre zločinačke akcije takav rasplet već bio dogovoren sa tadašnjim prvim čovekom SR Jugoslavije.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Franjo Tuđman

Krvave tajne ratova u Hrvatskoj i Bosni devedesetih godina isplivavaju posle više od dve decenije. U ekskluzivnom serijalu Srpskog telegrafa javnosti stavljamo na uvid dosad neobjavljene izveštaje službi i transkripte prisluškivanih razgovora tokom 1994. i 1995. godine, koji otkrivaju pozadinu sukoba na području bivše Jugoslavije, prljave igre velikih sila i bezuspešne pokušaje srpskih političara u Srbiji, Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini da im se suprotstave. Ima tu, nažalost, i direktnih, nepobitnih svedočanstava o izdaji svog naroda, žrtvovanju Srba u Krajini zarad nekih, navodno viših ciljeva, dogovorima koji su se sa neprijateljima pravili iza linije fronta.

Ono što smo objavili i nastavićemo da objavljujemo narednih dana pokazuje i kako su zapadne zemlje, a pre svega Amerika, direktno potpirivale sukobe i pomagale svojim pionima u Zagrebu i Sarajevu da direktno podrivaju sve mirovne inicijative i pokušaje da se zaustavi krvoproliće, istovremeno optužujući srpsku stranu za sve što se događalo.

S druge strane, kobnih grešaka, nesnalaženja, pogrešnih procena, ali i izdaje bilo je u Beogradu, Kninu, na Palama. 

Zapadni špijuni vršljali Bosnom prerušeni u novinare

Iz transkripta presretnutog razgovora Ejupa Ganića (član ratnog Predsedništva Bosne, osumnjičen za masakr pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici) i izvesnog Franca Bogena (javlja se iz Splita), 1. decembra 1994. godine u 21.38 časova, jasno je da mnogi zapadni novinari špijuniraju prilikom poseta Bosni.

Bogen: Hteo sam još pre dva dana da stignem u Sarajevo iz Splita. Međutim, iskomplikovalo se nešto. Sutra moram u Mostar, pa ću onda doći u Sarajevo. Imam molbu. Fric Kurc, novinar koji je pozitivno nastrojen prema muslimanima, treba da uđe u Bihać. Tu je još jedan, Štefan Švarc, on je već stupio u kontakt sa Silajdžićem da bi helikopterom bio prebačen iz Zagreba u Bihać. Možete li pomoći?

Ganić: Nažalost, trenutno nemamo nikakve veze sa Bihaćem. Možemo probati preko UNPROFOR. General Laprel je bio u Bihaću i možda će opet ići, ja ću insistirati da povede još nekog.

Bogen: Hvala, čujemo se sutra ponovo.

Ganić: Može, jedino ću od 11 do 15 časova biti kod Akašija.

Američko ulizivanje Ratku Mladiću

Presretnuti razgovor Amerikanca Dejvida iz centra komande u Sarajevu sa kongresmenom u Vašingtonu 9. decembar 1994.

Dejvid: Nekako ćemo spakovati Karadžića, problem će biti general Mladić.

Kongresmen: Ako smo stvarno ozbiljni da pokušamo nešto zajednički da uradimo sa Srbima, onda treba reći generalu da razgovara sa Mladićem. I to nekom visokorangiranom generalu, sa recimo pet zvezdica, jer Mladić ima osećaj da je on jedini general na tom terenu, a izgled za uspeh je veći ako se susretnu general i general, pa makar i na političkoj osnovi.

Dejvid: To je malo iracionalno, ali ko zna.

Fikret Abdić je prerušeni četnik

Dana 23. decembra 1994. Ejup Ganić telefonom daje intervju za BBC u vezi sa potpisanim primirjem. Transkript se odnosi na deo neformalnog razgovora novinara i Ganića.

Novinar: Postoji i buntovnik Abdić, koji nije obuhvaćen primirjem.

Ganić: Abdić postoji samo kao figura, on je u suštini četnik i pripada Srbima. Tamo kod njega se u stvari bore Srbi iz Hrvatske, a Abdić služi samo da bi uneo konfuziju. On sam nema nikakve vojne snage koje bi nešto poremetile.