(FOTO) Završeno zasedanje u parlamentu: Vučić predstavio izveštaj o Kosovu, sutra nastavak sednice


IZVOR: Tanjug, Republika - 27.05.2019 | 20:00 >> 19:59


U Skupštini Srbije danas je održana posebna sednica na čijem je dnevnom redu izveštaj o Kosovu i Metohiji koji je poslanicima predstaviti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Posebna sednica o KiM

Sednica je počela u 16.10 sati, a njoj pristvovali su premijerka Ana Brnabić, kao i Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U Skupštinu su došli i ministar finansija Siniša Mali, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, a stigao je i potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Predsednik Aleksandar Vučić dočekan je velikim aplauzom. 

Uživo

21.57

Zasedanje je završeno. Sednica će biti nastavljena sutra u 10.30 časova.

21.56

- Zahvalan sam svim narodnim poslanicima na odgovornoj diskusiji - rekao je na kraju obraćanja predsednik Vučić.

21.43

Šef poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević izjavio je večeras da bez Srbije nema rešenja za kosovsko pitanje i istakao da je važno postići što širi konsenzus u društvu, jer je Srbija jaka koliko je jedinstvena.

- Nemamo danas Kosovo onako kako bismo želeli da ga imamo, ali ga nismo ni izgubili onako kako bi drugi želeli - rekao je Milićević na posebnoj sednici Skupštine Srbije o KiM. 

21.35

- U dugoročnom interesu Srbije je da se postigne dobar pravno-obavezujući sporazum koji će zaštiti interese Srbije i Srba na KiM i omogućiti da se posvetimo izgradnji srpske ekonomije i društva koje će biti motor razvoja Balkana - izjavio je večeras Aleksandar Stevanović, poslanik opozicione Stranke moderne Srbije.

21.23

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović istakao je večeras da Srbi više nemaju pravo na avanturizam i da predsednik Aleksandar Vučić ima punu podršku građana u politici koju vodi prema Kosovu i Metohiji.

21.17

Šef poslaničke grupe i potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je večeras da pitanje Kosova i Metohije nije samo pitanje za Srbe i Albance, već i za sve građane ove zemlje, jer od njega zavisi budućnost Srbije.

20.46

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je, prema podacima obaveštajnih organa, Tužilaštvo u Prištini pripremilo optužnicu protiv generala Ljubiše Dikovića, kojom ga tereti za ratne zločine na KiM.

Nema, dodao je, saznanja da je takva optužnica pokrenuta i protiv generala Božidara Delića. 

- Za Delića nismo dobili takvu informaciju. Za svakog generala za kojeg iz Prištine misle da treba da ga gone, znate kakvi će biti postupci naših organa. Ne verujem da bi predsednica Vlade Srbije išla protiv ovakve političke volje i donosila drugačiju odluku - rekao je Vučić.

20.16 

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj upozorio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Zapad opet imati nameru da ga ubije, kao što je to bio slučaj 1999. godine.

19.47 

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je na posebnoj sednici Skupštine Srbije šta se tačno dogodilo na nedavno održanom Saboru SPC na kom je i sam prisustvovao.

19.03 

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je da će ta partija glasati za izvštaj o Kim.

18.48  

Predsednik Vučić završio je svoj govor pozdravom: "Živela Srbija"

18.36 

Predsednik je rekao i da, "za razliku od onih koji su milione potrpali u kese, ja i moja deca ćemo biti ovde da branimo zemlju".

18.31

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da problem Kosova i Metohije ne želi da svede na to ko je kriv za sadašnje stanje i greške koje su do njega dovele, već da prestanemo da se samoobmanjujemo.

- Ja se nisam odlučio za nastavak laži i samoobmane, već za dogovor sa Albancima kao jedini način za budućnost - istakao je srpski predsednik. 

18.20

"Pitanje je dana kada će da napadnu Srbe", kazao je Vučić, govoreći o potencijalnim rešenjima za KiM. Rekao je da oni to "jedva čekaju i ne mogu više da da izdrže".

18.14 

- Pogrešili smo kada smo pitanje Kosova prebacili iz Ujedinjenih nacija u Evropsku uniju - naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije tokom posebne sednice posvećene problemu KiM.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

17.39

Predsednik Srbije govorio je i o Zajednici srpskih opština (ZSO), čije je formiranje bila jedina obaveza Prištine.

- Jednu jedinu obavezu koju su imali nisu ispunili zato što im je neko dozvolio da je ne ispune. Zato što su im evropske sile i SAD rekle: vama je dozvoljeno da je ne ispunite - naveo je Vučić u parlamentu.

17.35 

- Na ukupno 188 sastanaka uspeli da zaštitimo ugled i reputaciju Srbije i da usporimo odliv našeg življa sa Kosova - istakao je između ostalog predsednik.

17.27 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je šta je pokojni premijer Zoran Đinđić pisao Savetu bezbednosti UN još 2003. godine.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

17.25

- Više nikada neće biti novih pogroma Srba na Kosovu i Metohiji - poručio je danas u parlamentu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je nakon toga dobio veliki aplauz.

17.11 

Predsednik se osvrnuo i na razgovore sa takozvanim predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

- Je l mislite da je Tačiju lepo da razgovara sa mnom. Ako baš moram da vam kažem gore je njemu da on razgovara sa mnom nego meni da pričam sa njim - bio je kratak predsednik Srbije.

16.27 

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Govoreći o razmerama nacionalne katastrofe na Kosovu i Metohiji, predsednik je izneo konkretne brojke.

- 1961. godine iamli smo 100.000 dece u školama na Kosovu, 1999 - 50.000, a danas samo 16.000 dece u školama! To pokazuje šta je srpskom narodu učinjeno na tim prostorima - rekao je Vučić.

16.18

Na samom početku obraćanja, Vučić se zahvalio svima koji se nalaze u sali i napomenuo da su pokušali da ga spreče da uđe u zgradu parlamenta.