Vučić: Formiran tim za pisanje Deklaracije!


IZVOR: Tanjug - 02.09.2017 | 10:27


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je formiran tim od nekoliko ljudi koji će raditi na pisanju Deklaracije.

Foto: Tanjug

Formiraju tim za pisanje Deklaracije: Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Ta Deklaracija će, istakao je, obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravo izučavanje srpske istorije i negovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

 

To su, rekao je Vučić, sfere koje će biti obuhvaćene Deklaracijom, u skladu sa svim međunarodnim javno-pravnim aktima "da dužebrižnici koji se plaše svake pomisli ili reči kada neko izgvori Srbi ili srpski, čuju o čemu se radi".

- Nakon toga ćemo ići na donošenje Akcionog plana bi definisao konkretne mere za ostvarivanje navedenih prava, a oživeo bi se i budžetski fond u dogovoru sa RS koji je postojao i ranije - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Tim planom bi se, dodao je, u Srbiji regulisalo konkursno finansiranje od strane Uprave za dijasporu i Srbe u regionu.

- Radili bismo i na ujednačavanju školskih programa iz srpskog jezika i književnosti, istorije i geografije, organizovanje unakrsnih đačkih ekskurzija u Srbiji i RS i omladinskih đačkih i studentskih kampova - rekao je Vučić.

Predsednik je naznačio da su svi konkretni programi mogući, zahvaljujući tome što su Vlada Srbije, zaključno sa avgustom, odnosno građani, ostvarili za tačno milijardu evra bolji rezultat u budžetu od planiranog, pa imamo mogućnost da pomognemo koliko možemo.

Dodik: Deklaracija možda u novembru

Prema rečima predsednika RS Milorada Dodika, Deklaracija bi možda već u novembru mogla da se nađe pred parlamentima Srbije i Srpske.

- Ono što je važno za Srbe iz BiH i Hrvatske i što ih boli, je stereotip da su oni bosanski Srbi i Srbi iz Hrvatske. Mi smo svi Srbi i želimo da se tom Deklaracijom osvrnemo na tu činjenicu, jer je neko namerno napravio tu zbrku i počeo da nas razdvaja - rekao je Dodik.

Predsednik Srbije, ukazao je da više o nacionalnoj istoriji uče dece u RS nego u Srbiji, a krivica za to je, kaže, na nama i o tome ćemo morati da razmišljamo u budućnosti.

Srbija, poručio je, poštuje teritorijalni integritet BiH i sa tim nema problem, ali istovremeno ne želimo da nam bilo ko zamera što se ponosimo zbog činjenice da smo isti narod.

- To je naše pravo, u skladu sa svim međunarodnim aktima - rekao je Vučić i dodao da će se nastaviti finansijska pomoć Andrićevom institutu.