USVOJEN REBALANS: Višak u pokrajinskoj kasi 1,24 milijarde


IZVOR: Tanjug - 31.08.2017 | 21:19


Većinom glasova pokrajinskih poslanika, Skupština Vojvodine je na današnjoj sednici usvojila rebalans budžeta AP Vojvodine za 2017. godinu, kojim su budžetska sredstva dodatno uvećana za 1,24 milijarde dinara.

Foto: www.skupstinavojvodine.gov.rs

Doneli odluku: Poslanici u parlamentu pokrajine

Nakon rebalansa, pokrajinski budžet iznosi 67,4 milijarde dinara, što je za 3,8 milijardi dinara, ili u procentima za šest odsto, više od prvobitno utvrđenog iznosa ovogodišnjeg budžeta.

Razlozi za donošenje rebalansa i povećanje obima pokrajinskog budžeta zasnovani su, kako su rekli njegovi predlagači, na realnim mogućnostima za povećanje, a pre svega usled povećanih prihoda od poreza na dobit.

- Osim prihoda od poreza na dobit, na povećanje obima budžeta uticala je i procena rasta tekućih prihoda od naplate naknada za korišćenje mineralnih sirovina, kao i od uplata dela dobiti preduzeća čiji je osnivač AP Vojvodina - navedeno je u saopštenju nakon sednice.

Nove investicije

Kako je navedeno, uvećani iznos sredstva utvrđen rebalansom, u celosti će biti iskorišćen za nova investiciona ulaganja, za smanjenje javnog duga Pokrajine, kao i za jačanje budžetske rezerve.


- Sredstva će biti iskorišćena za podršku kapitalnim projektima u oblastima saobraćaja, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja i vodoprivrede, za izgradnju sistema za navodnjavanje, za investiciona ulaganja u objekte socijalne zaštite, domove za decu i zdravstvo - navedeno je.

U obrazloženju na sednici je rečeno da je rebalansom  planirano smanjenje javnog duga Pokrajine, i to prevremenom otplatom od 470 miliona dinara, kao i za povećanje sredstava stalne budžetske rezerve za oko 30 miliona dinara.

Na početku sednice, Skupština AP Vojvodine je izabrala Željku Milošević iz Zrenjanina, za zamenicu pokrajinskog sekretara za finansije.

U nastavku sednice, doneta je Pokrajinska skupštinska odluka o izmenama Pokrajinske skupštinske odluke o Godišnjem programu korišćenja sredstava iz Budžetskog fonda za vode AP Vojvodine za 2017. godinu.

Zaštita od poplava

Kako je rečeno, rebalansom budžeta i izmenama pomenute pokrajinske skupštinske odluke, stvaraju se uslovi da ukupan obim ovogodišnjih investicija u vodoprivredi bude značajno veći nego ranijih godina, što će, kako su naveli, omogućiti da se efiksanije unapredi sistem zaštite od poplava.

Skupština je donela Pokrajinsku skupštinsku odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2017. godinu.

Skupština je usvojila Predlog protokola o saradnji između Autonomne pokrajine Vojvodine  i Republike Srpske  i ovlastila Igora Mirovića, predsednika Pokrajinske vlade, da u ime AP Vojvodine, potpiše taj Protokol o saradnji.

Kako je navedeno u obrazloženju na sednici, potpisivanjem Protokola saradnji, nadogradiće se, produbiti i intenzivirati dosadašnja dobra saradnja u brojnim oblastima na obostranu korist i u interesu svih građana.

Izveštaji

Pokrajinska Skupština je na svojoj 14. sednici, usvojila i Godišnji izveštaj o poslovanju sa finansijskim izveštajem Javnog preduzeća za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" i Izveštaj o poslovanju Turističke organizacije Vojvodine za 2016. godinu.

Skupština je nakon razmatranja donela i Odluku o davanju saglasnosti na Završni račun Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima za 2016. godinu.

Skupština je razmotrila Predlog odluke o izmeni Poslovnika o radu Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, a nakon razmatranja, kako se navodi, nije donela ovu odluku.

Na sednici je je izglasana Odluka o razrešenju pa imenovanju članova Saveta nekoliko fakulteta.

Saopšteno je i da je u  cilju stvaranja uslova za efiksaniji rad skupštinskih odbora, pokrajinska Skupština donela Odluku o dopunama Odluke o izboru predsednika i članova odbora Skupštine Vojvodine.