(VIDEO) Prijem povodom Dana Evrope, prisustvuje i predsednik Vučić


IZVOR: Tanjug - 09.05.2019 | 17:48


Povodom obeležavanja Dana Evrope, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici organizovao je večeras svečani prijem, kojem prištvuje i predsednik Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Svečanom prijemu u Kombank dvorani prisustvuju i premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije Branko Ružić, Zoran Ðorđević, Goran Trivan, predstavnici Vojske Srbije, verskih zajednica, diplomatskog kora, između ostalih ambasadori SAD Kajl Skot i Velike Britanije Denis Kif, kao i predstavnici javnog života.

Nakon prijema, biće održan koncert dečjeg hora "Muzika nade" u pratnji muzičara Momčila Bajagića Bajage, Vasila Hadžimanova i drugih.


Na današnji dan obeležava se Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, ali se ovaj dan obeležava i kao Dan Evrope i slavi kao rođendan Evropke unije.

 

 

Francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman je 9. maja 1950. predstavio svoju deklaraciju - Šumanovu deklaraciju, u kojoj je predložio stavljanje proizvodnje uglja i čelika u Francuskoj i Nemačkoj pod nadzor jedne institucije.

Taj dokument se smatra kamenom temeljcem onoga što će kasnije postati Evropska unija.

Inače, "Muzika nade" je projekat koji proteklih šest godina u Srbiji s uspehom sprovodi Music Art Project uz finansijsku pomoć EU, sa ciljem da muziku približi svakom detetu.

Do sada je u projektu učestvovalo 650 dece – učenika osnovnih i muzičkih škola kao i dece koja su se projektu pridružila preko centara za socijalnu pomoć – i više od 30 profesora koji su radili sa njima.