Đurić: Čije firme profitiraju od taksi na srpske proizvode?


IZVOR: Tanjug, Republika - 02.05.2019 | 10:59


Potpredsednik Srpske narodne stranke Marko Ðurić izjavio je danas da je srpskoj ekonomiji uvođenjem kosovskih taksi naneta šteta od više od 500 miliona evra na godišnjem nivou i upitao Prištinu ko je odgovoran za šverc na teritoriji KiM i čije firme profitiraju od taksi na srpsku robu.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Marko Đurić

Ðurić je na konferenciji za novinare istakao da je neistinita izjava kosovskog predsednka Hašima Tačija da je šteta od taksi svega nekoliko miliona evra.

- Nastojanja da se ta šteta umanji kako bi se umanjio pritisak koji Priština trpi od dela međunarodne zjaednice, nisu ništa drugo nego izvrtanje stvarnosti i netačno prikazivanje činjenica - rekao je Ðurić. 

Đurić prištinske lidere pozvao na odgovornost i upitao ih ko je odgovoran za šverc na Kosovu

Foto: Tanjug/AP

Haradinaj i Tači

On je dodao da bi Tači i drugi predstavnici Prištine trebalo da, umesto što umanjuju štetu koje njihove mere nanose odnosima Srba i Albanaca i srpskoj ekonomiji, trebalo da ponude odgovor na pitanje ko je odgovoran za šverc na teritoriji Kosova, o kojem je govorio i Tači.

- Pošto Tači pominje kanale za šverc, koji postoje, potrebno je da neko od nadležnih organa, bilo privremenih institucija samouprave u Prištini ili drugih država koje učestvuju u okruženju u takvim aktivnostima, ponude odgovor na pitanje ko omogućava da se preko teritorije Severne Makedonije švercuju orgomne količine robe na područje južne pokrajine i čije su firme, bliske kojim političarima na KiM, glavni profiteri od anticivilziacijskih taksi na srpsku robu - rekao je Ðurić.

O priznanju Tačija da se na Kosovu sprovode ovakve kriminalne aktivnosti portal Republika je objavio tekst koji možete naći OVDE.

Đurić je istakao da nečije firme od toga "debelo" profitiraju.