KUBUROVIĆ: Neophodno uvođenje doživotnog zatvora


IZVOR: Tanjug - 23.04.2019 | 20:03


Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je večeras da je uvođenje doživotne kazne zatvora neophodno za najteža krivična dela, kao što su teško ubistvo i silovanje dece i napomenula da za neka od takvih dela neće postojati mogućnost uslovnog otpusta.

Foto: Tanjug

Nela Kuburović

Kuburović je rekla da je Ministarstvo pravde prihvatilo predlog Inicijative Fondacije "Tijana Jurić" da se za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnima izriču doživotne kazne zatvora i da je taj predlog proširen i na dela za koja je izricana kazna od 30 do 40 godina kao najviša propisana kazna.

- Ta kazna se ukida i uvodi se doživotni zatvor, odnosno zamenjuje se ovom vrstom krivične sankcije. I u situacijama kada je rec o silovanju dece, silovanju gde je posledica smrt ili obljuba nad decom, gde je posledica smrt, predviđena je kazna zatvora od 10 godina ili doživotni zatvor - rekla je ministarka za RTS i dodala da je Ministarstvo pravde u potpunosti ispoštovalo inicijativu Fondacije "Tijana Jurić".

Na konstataciju da u zemljama Saveta Evrope postoji doživotna kazna, ali i uslovni otpust u proseku posle 25 godina odslužene kazne, a u Srbiiji posle 27 godina, ali da nije predviđen i za dela iz inicijative Fondacije "Tijana Jurić", Kuburović je potvrdila da je doživotna zatvorska kazna propisana u gotovo svim zemljama EU, ali je ukazala da je različita praksa.

- Negde se posle 10 ili 15 godina ispituje da li ima uslova za uslovni otpust, negde posle 30 godina, prosek je u članicama SE 25 godina. Mi smo se opredili za 27 - rekla je Kuburović.

Kako je navela, postoje zemlje u kojima nema apsolutno uslovnog otpusta, kao i zemlje, poput Mađarske, gde za određena krivična dela nema uslovnog otpusta.

- Taj princip smo primenili za najteža, najsvirepija dela koja najviše pogadaju građane i žrtve. Smatramo da treba da bude ispoštovana Inicijativa Fondacije "Jurić" i u tim situacijama nije predviđen uslovni otpust - pojasnila je Kuburović.