Haradinaj dobio vizu, a dobiće i ultimatum!


IZVOR: Marija R. ILIĆ - 05.04.2019 | 17:14


Ramuš Haradinaj naprasno je dobio vizu za SAD i otputovao u Ameriku. Kako saznaje Srpski telegraf u diplomatskim krugovima, glavni razlog ove nenajavljene posete je poslednji pokušaj vašingtonske administracije da ga urazumi po pitanju takse na srpsku robu, pre nego što protiv njega preduzme rigorozne mere.

Foto: Tanjug/AP

Ramuš Haradinaj

Iznenadni odlazak u SAD Haradinaj je pokušao da uvije u celofan "posete albanskoj katoličkoj zajednici u toj zemlji", međutim, čak se i njemu naklonjena štampa u Prištini otvoreno podsmeva tom obrazloženju.

- Nije tajna da je Haradinaj već duže vreme na američkoj crnoj listi zbog odbijanja da ukine taksu. Najgore od svega je što ideju Donalda Trampa o razgraničenju uporno ruše ostaci bivše administracije demokrata koji su kumovali kosovskoj nezavisnosti i sada žele da zaokruže taj projekat time što daju vetar u leđa Haradinajevom bahatom ponašanju - objašnjavaju naši sagovornici diplomate.

 

 

Prema njihovim rečima, Haradinaju će u Americi biti ispostavljen direktan ultimatum, po principu uzmi ili ostavi. A ako ostavi, neće se dobro provesti.Karijerni diplomata Zoran Milivojević podseća da su takse maslo Amerikanaca, ali da ne treba zaboraviti da je Trampova administracija voljna da se reši spor Srba i Albanaca.

Nije Haradinaj otišao u Ameriku privatno nego iz političkih razloga

Zoran Milivojević, karijerni diplomata

 

- Nije Haradinaj otišao privatno nego iz političkih razloga, i u pitanju je nekakav aranžman i politički dogovor o daljoj sudbini takse, ali i vlasti u Prištini i dijaloga s Beogradom - ocenjuje Milivojević.

Analitičar Branko Radun dodaje da Haradinaj ipak ima podršku jednog dela američkog establišmenta.

- To što se Haradinaj bahato ponaša, dokaz je da postoji podela u američkom establišmentu. On tamo ima sponzore koji nisu baš na pozicijama zvanične američke politike, ali su vrlo moćni - zaključuje Radun.

 

 

Pre nekoliko dana, Srpski telegraf objavio je ekskluzivna saznanja o tome da je iz vrha Trampove administracije stiglo upozorenje da jedan deo CIA otvoreno radi za Haradinaja i ekstremnu šiptarsku struju u Prištini, ali i da direktno podržava demonstracije u Srbiji.

Cilj je da se jednim udarcem ubiju dve muve: onemogući dogovor o podelii Kosova, iza kojeg stoji Tramp, i zada težak udarac američkom predsedniku, kad taj plan propadne, pred izbore u SAD naredne godine.

Odbili ga u januaru

Sredinom januara objavljeno je da je Ramušu Haradinaju odbijena viza za SAD, te da neće biti u prilici da prisustvuje Molitvenom doručku u februaru, kako je ranije planirao. Prethodno su Savet za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt department usvojili dokument u osam tačaka, u kojem se od vlade u Prištini zahteva da odmah ukine taksu na proizvode iz Srbije.