"Nema pravde bez srpskih sudija na Kosovu"


IZVOR: Tanjug, Republika - 02.04.2019 | 07:28


Kosovski sudovi preuzeli su slučajeve ratnih zločina od Euleksa, pa će se osim zločina koje su počinili pripadnici OVK nad Srbima, baviti i zločinima nad Albancima za koje su osumnjičeni Srbi.

Foto: youtube.com/N1

Milovan Drecun

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da se radi o 11 predmeta koje Euleks prepušta kosovskom pravosuđu, nadležnom tužilaštvu i sudovima.

Svih 11 predmeta se odnose na državljane srpske nacionalnosti, među kojima su i generali Božidar Delić, Ljubiša Diković i Momir Stojanović.

Advokat Nebojša Vlajić, koji je branio jednog od lidera kosovsih Srba, ubijenog Olivera Ivanovića, rekao je da su suđenja Srbima veoma mučna i mukotrpna jer, kako kaže, mora da se dokazuje nevinost "pred ljudima koji to neće da čuju, pred onima koji neće objektivnmo da razmotre dokaze i pred onima za koje unapred ne verujete da mogu da donesu pravičnu odluku". 

- Ako je ikakva nada postojala dok je Euleskovo pravosuđe radilo na Kosovu, bilo je i oslobađajućih presuda, ali takve nade sada ima sve manje - rekao je Vlajić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, takve predmete će suditi isključivo lokalne sudije bez ikakvog uticaja i učešća Euleksa, odnosno stranih sudija.

Navodi da se promena Euleksovog mandata desila u junu prošle godine, i da oni od tada nemaju izvršnu funkciji - nemaju pravo da direktno učestvuju i presuđuju.

- Oni kažu da su zadržali posmatračku ulogu, ali mogu slobodno da kažem da je to nevažna uloga koja nema nikakvog uticaja na sudije - objasnio je advokat.

Što je još važnije, ukazuje Vlajić, na Kosovu je promenjen zakon o sudovima, tako da je za presudu za ratne zločine nadležan isključivo Osnovni sud u Prištini.

Kaže da Kosovo ima sedam sudova u sedam gradova, međutim ni u jednom gradu, osim u Prištini, ti predmeti neće moći da se sude.

- Neće moći da se sudi ni u Kosovskoj Mitrovici gde su većina sudija Srbi. To praktično znači da Srbi neće biti među sudijama, ali i ako ih bude, to će biti vrlo zanemarljiv broj - istakao je Vlajić. 

O pravednim suđenjima na Kosmetu govori i podatak da Euleks nije osudio nikog iz OVK-a za neke od monstruoznih zločina - na primer, ubistvo žetelaca u Starom Grackom, ubistva srpske dece u Bistrici ili dizanja u vazduh autobusa Niš ekspresa.