Đilasov kum huška vladike protiv patrijarha Irineja!


IZVOR: D. S - E. S. T. - 27.03.2019 | 04:42


Osudu nasilnih demonstracija ne mogu da mu oproste! Otkad je patrijarh Irinej javno iskazao neslaganje sa nasiljem na protestima u režiji Saveza za Srbiju (SZS), krenula je hajka usmerena protiv poglavara SPC.

Foto: youtube.com/Naša Srbija

Mlađan Đorđević

Pristalice dela opozicije obrušile su se na Irineja najgorim uvredama i bljuvotinama na društvenim mrežama (o tome je Srpski telegraf juče opširno pisao), SZS ga je u svom saopštenju optužio da je stao na stranu vlasti, a Đilasov kum Mlađan Đorđević, kako naš list saznaje, pokušava da vrbuje vladike i okrene ih protiv patrijarha.

JAVNA TAJNA

Đorđević je, inače, u vreme vlasti Demokratske stranke imao jak uticaj u SPC i javna je tajna bila da su pojedine vladike pod njegovim direktnim uticajem.

Teolog Stojković: Pogubno je da bilo ko napada patrijarha, on je samo pozvao na jedinstvo

- Poslednjih dana javilo nam se nekoliko vladika koje su zvali ljudi iz bliskog okruženja Dragana Đilasa. Te informacije prenete su patrijarhu i njegovim najbližim saradnicima, a na njemu je da odluči hoće li zbog ovoga javno reagovati - navodi za naš list sagovornik iz Patrijaršije i dodaje da nije tajna ni da među episkopima ima nekih koji održavaju kontakte sa Đorđevićem, a preko njega i sa Đilasom.

Foto: Tanjug/ FILIP KRAINČANIĆ

Dragan Đilas

Podsetimo, upravo je Đorđević nedavno organizovao posetu Dragana Đilasa KiM. Tamo se lider Saveza za Srbiju sreo sa vladikom raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijem.

LOŠE PO DRŽAVU

Kako poručuje verski analitičar Miloš Stojković, u ovom trenutku je pogubno da bilo ko napada patrijarha srpskog Irineja.

- Nemam informaciju da Mlađan Đorđević utiče na vladike, već da je poštovan među jednim krugom episkopa u Srbiji. Smatram da je pogubno da bilo ko napada patrijarha s obzirom na to da je on samo pozvao na jedinstvo. To nije bila podrška bilo kom političkom lideru, već poziv na ljubav i jedinstvo. Nijedan iskreni patriota ni pravoslavac neće ni 17. ni 24. marta da protestuje. Bilo ko, pa makar se zvao i Mlađan Đorđević, ako želi razjedinjavanje unutar SPC oko ključnih nacionalnih pitanja nije ni iskreni Srbin ni pravoslavac - poručuje naš sagovornik.

Foto: Tanjug/D. NIKOLIĆ

Patrijarh Irinej

Da je mešanje politike u crkvene poslove loše po državu i njen narod, smatra i politički analitičar Dragomir Anđelković.

- Stav patrijarha Irineja moramo da uvažavamo bez obzira na to da li se s njim slažemo ili ne. Crkva nastupa kao nezavisna institucija, koja je od velikog značaja za srpski narod. Mišljenje poglavara Crkve moramo da poštujemo, a ne da se lobira protiv njega - jasan je Anđelković.

Mlađanu Đorđeviću juče smo poslali pitanja preko organizacije na čijem je čelu, ali odgovore nismo dobili.

Ko je Mlađan Đorđević

  • kum i višegodišnji prijatelj Dragana Đilasa
  • predsednik Srpskog koda
  • bio Đilasov zamenik kad je bio ministar u Koštuničinoj vladi
  • dok je Đilas bio direktor Narodne kancelarije, Đorđević mu je bio desna ruka
  • u vreme dok je Đilas bio gradonačelnik, Mlađan Đorđević bio Tadićev čovek za Srbe van Srbije
  • Milo Đukanović optuživao Đorđevića da je pobegao iz Crne Gore preko brda spasavajući se sekund pre hapšenja

Foto: e-stock/A. BAČLIJA

I Sergej vređao patrijarha

Malo zakasnio za drugim prostacima, ali je pokazao da je i njemu tu mesto. Sergej Trifunović podržao je poruku u kojoj se na Tviteru najgnusnije vređa patrijarh Irinej, doduše dan kasnije od drugih, međutim, svakako se potrudio da ipak ne zaostane za primitivcima koji su se obrušili na poglavara SPC.