Haradinaj i Tači: Za dijalog, ali samo po njihovim uslovima


IZVOR: Tanjug - 09.03.2019 | 13:34


Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj je izjavio je na sastanku sa američkim podsekretarom za politička pitanja Dejvidom Hejlom izložio stav da je "Kosovo spremno i jedinstveno za nastavak dijaloga" sa Beogradom.

Foto: Tanjug/AP

Haradinaj/Tači

U izjavi posle sastanka, Haradinaj je, kako prenosi RTK2, pozvao Beograd "da se vrati za pregovarački sto" i da "razgovara o svim otvorenim pitanjima, uključujući slobodnu trgovinu".

On kaže da je potvrdio spremnost za dijalog radi postizanja sporazuma koji će, kako on smatra, dovesti do "priznanja u postojećim granicama".


Posle sastanka sa Hejlom oglasio se i kosovski predsednik Hašim Tači koji je napisao na Fejsbuku da je tema sastanka bila trenutna politička situacija na Kosovu, evroatlantska budućnost Kosova i bilateralna saradnja sa SAD.

"Takođe smo razgovarali o aktuelnim događajima na Zapadnom Balkanu, fokusirajući se na nastavak dijaloga između Kosova i Srbije u ovom novom trenutku kao priliku za postizanje konačnog i sveobuhvatnog sporazuma koji će zatvoriti sva otvorena pitanja između naših zemalja", rekao je Tači.

Foto: wkimedia.org/Ambassador David Hale

Dejvid Hejl

I prema njegovom shvatanju, to bi bio pravno obavezujući sporazum "koji će doneti uzajamno priznanje i stolicu u Ujedinjenim nacijama", koji će nam, kako kaže, "omogućiti da pređemo iz stanja trajnog animoziteta u stanje mira, normalnosti i saradnje".

Prema rečima Tačija, Priština je ponovo izrazilo spremnost za sveobuhvatan i transparentan dijalog i, kako tvrdi, zbog toga je kosovska skupština usvojila platformu za dijalog.

Tači je, takođe, naveo da je prištinska strana u razgovoru sa Hejlom izrazila stav da su status kvo i stanje zamrznutog konflikta neprihvatljivi.