Ovako je Sloba izgubio Kosovo: Zašto je Milošević potpisao Kumanovski sporazum


IZVOR: DRAGANA SIMIĆ - 09.03.2019 | 04:53


Slobodan Milošević obećao mi je u Belom dvoru, dok su na nekoliko metara od nas stajali Marti Ahtisari i Viktor Černomirdin, da neće prihvatiti sve što su oni zatražili, odnosno da neće kapitulirati. Ipak, šest dana kasnije SR Jugoslavija je potpisala Kumanovski sporazum, kojim smo predali Kosovo.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Slobodan Milošević

Ovako lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj opisuje svoj susret sa Miloševićem i međunarodnim izaslanicima koji su došli u Beograd sa ultimatumom čije bi ispunjenje prekinulo bombardovanje, kao što se i desilo.

- Milošević me je pozvao u Beli dvor i ja sam stigao baš u trenutku kada su Ahtisari i Černomirdin odlazili. Sa njima sam se sreo na stepeništu, oni su hteli da se rukuju sa mnom, a ja sam im samo okrenuo leđa. Bio je tu i ruski general Ivašov, njemu sam prišao i on mi je rekao da je situacija veoma ozbiljna i teška, ali da nije bezizlazna. Tada mi je Milošević obećao da neće prihvatiti sve što oni traže - priča Šešelj.

DOŠLA PRVA EKIPA

Kako kaže, ušao je u dvor, a potom je tamo stigla prva ekipa socijalista i julovaca.

- Bili su tu svi koji nešto znače, baš ih je bilo dosta. Došao je i Vuk Drašković, čini mi se da je s njim bio Milan Komnenić, nisam siguran. Stigao je i Ljubiša Ristić. Na Draškoviću se videlo koliko mu je drago, cvetao je, smeškao se, odmah je nagovarao sve prisutne da prihvate plan i da u to ubede Miloševića. U tom tonu je govorio i Ljubiša Ristić.

Lider SRS: Bio je tu i ruski general Ivašov, njemu sam prišao i on mi je rekao da je situacija veoma ozbiljna i teška, ali da nije bezizlazna

Ma i ostali. Kao, to je naša tapija na Kosovo, biće potpisana rezolucija koja će nam obezbediti da Kosovo bude naše - opisuje Šešelj i dodaje da je on maltene jedini bio za to da se ništa ne prihvati.

Ristić: To je glupost, Šešelju sam više puta naglasio da je pomešao događaje

Lider SRS seća se i da im je Milošević preneo Ahtisarijevu pretnju. Kasnije se spekulisalo da je to u stvari izgovorio Černomirdin, međutim, Šešelj je siguran da je Sloba rekao da su to bile Ahtisarijeve reči.

- Finac je zapretio da će Srbiju toliko bombardovati da će biti ravna kao tepsija i to nam je Milošević doslovno preneo, ali je rekao i "da" - kaže Šešelj.

STARE VARALICE

On objašnjava i da su Miloševića na kraju prevarili.

- Njemu su obećali da će ukinuti sankcije, ali one nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma nisu bile ukinute. Posle toga su izmislili spoljni okvir sankcija - naveo je vođa radikala.

S druge strane, Ljubiša Ristić, režiser i tadašnji član JUL, partije koju je osnovala Miloševićeva supruga Mirjana Marković, poriče da je ikada bio na sastanku u Belom dvoru:

- To je glupost, Šešelju sam više puta naglasio da je pomešao događaje. Glupost je i da sam izjavio to za Rezoluciju 1244, da ćemo njom dobiti tapiju na Kosovo.

O Kumanovskom sporazumu

- finski diplomata Marti Ahtisari i ruski političar Viktor Černomidin posetili su Beograd i sastali se sa Slobodanom Miloševićem 2. i 3. juna 1999.

- Kumanovski ili vojno-tehnički sporazum potpisan je u Kumanovu 9. juna 1999.

- njime je prekinuto NATO bombardovanje Srbije, koje je trajalo 78 dana

- ovim sporazumom došlo je do povlačenja srpske vojske i policije sa teritorije Kosmeta

- time je stranim trupama omogućen ulazak u južnu srpsku pokrajinu