Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost: Državni vrh o prištinskoj platformi


IZVOR: Republika - 08.03.2019 | 08:26


Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je sazvao predsednik Aleksandar Vučić nakon što je Priština usvojila Platformu za dijaloga kojom su Srbi stavljeni u najteži položaj još od 2011. godine, počela je nešto posle 8 sati i 30 minuta.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

U Predsedništvo Srbije na Andrićevom vencu stigli su članovi Saveta za nacionalnu bezbednost.

Oni su došli na sednicu koju je zakazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbog usvajanja Platforme za dijalog u prištinskom parlamentu, koja je, kako je juče ocenio direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić, stavila Srbiju u najteži položaj još od 2011. godine.

U zgradu Predsedništva prvi su stigli šef BIA Bratislav Gašić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. 

Sednici prisustvuju i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba, general-potpukovnik Milan Mojsilović, kao i direktor Policije Vladimir Rebić, premijerka Ana Brnabić. POGLEDAJ GALERIJU

Kosovski parlament usvojio je većinom glasova Platformu za dijalog o, kako se navodi, konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beogada i Prištine.

Reč je o platformi koju je Beograd ranije ocenio kao dokument koji dokazuje da Priština ne želi nastavak dijaloga sa Beogradom.

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, izjavio je da današnje izglasavanje zakona i plaforme za nastavak dijaloga sa Beogradom, znači, kako je rekao, granice Kosova nedodorljive i da neće biti "trećeg nivoa vlasti".

Platformu, koju je Priština danas usvojila, Beograd je još od momenta kada se pojavila prva njena verzija u javnosti doživeo kao neformalnu "objavu rata", jer je taj dokument bio znak da Priština zapravo neće kompromis, neće dijalog, neće nikakav dogovor osim pukog priznanja i to u granicama koje je sama odredila na teritoriji Republike Srbije.