Dramatično priznanje bivšeg agenta CIA: Ovi političari, generali i novinari su bili na platnom spisku SAD


IZVOR: alo.rs, Republika - 06.03.2019 | 20:45


Robert Baer, bivši agent CIA, otkrio je, posle skoro tri decenije, da su Sjedinjene Američke Države izazvale krvavi građanski rat kako bi razbile bivšu Jugoslaviju.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Baer je početkom 1991. godine boravio u Bosni i Hercegovini kao deo specijalnog špijunskog tima u operaciji "Istina", čiji je cilj bio da poseje mržnju među Srbe, Bošnjake i Hrvate.

- Dobio sam uputstva da je Slovenija spremna da proglasi nezavisnost. Dobili smo novac, nekoliko miliona dolara, za finansiranje raznih nevladinih organizacija, opozicionih stranaka i raznih političara za govor mržnje - istakao je bivši vodeći agent CIA uoči promocije svoje knjige "Tajne Bijele kuće - u Kvebeku, u Kanadi.

Baer navodi i imena političara iz bivše SFRJ koje je, navodno, plaćala CIA.

- Stipe Mesić, Franjo Tuđman, Alija Izetbegović, mnogi savetnici i članovi vlade u Jugoslaviji bili su plaćeni, a i srpski generali, novinari... Radovan Karadžić je plaćan neko vreme, ali je prestao da uzima novac kada je optužen za zločine počinjene u Bosni, koje je organizovala američka administracija - tvrdi Baer.

 

 

On ističe da je CIA plaćala i urednike medija u tadašnjoj SFRJ za podsticanje mržnje među narodima.

- Već se zna da su neki agenti CIA bili odgovorni za pisanje zvaničnih izjava koje su TV voditelji pročitali u vestima. Naravno, spikeri nisu znali ništa, dobili su od svog šefa, koji je bio naš čovek. Svi su imali zadatak, a preko televizije smo podsticali mržnju, nacionalizam i ukazivali na razlike među ljudima.

Baer je ispričao da je 12. januara 1991. godine sa još tri agenta stigao helikopterom u Sarajevo.

- Naš zadatak je bio da pratimo navodne teroriste srpske nacionalnosti koji su napali Sarajevo.