Hrabri Rus branio Srbiju od šiptarskih terorista


IZVOR: Jelena JOKANOVIĆ - 21.08.2017 | 18:45


Rus iz Južne Osetije Albert Ahsarbekovič Andijev rame uz rame sa srpskim vojnicima na Paštriku branio je Srbiju od šiptarskih terorista.

Foto: youtube.com/texom7878

Veliki borac: Albert Andijev

Prešao je hiljade kilometara da pomogne braći Srbima, a žarku želju da pomogne odbranu Kosova od brojčano daleko moćnijeg neprijatelja nije mu ugasila ni teška povreda desnog oka u jednoj od borbi, posle čega je ostao trajni invalid. Sada je pokrenuta peticija da se Albertu da srpsko državljanstvo.

Vaš neprijatelj je i moj

- Redovno sam pratio situaciju na Kosovu i do poslednjeg trenutka mislio da Rusija neće dozvoliti da se desi to što se desilo. U to vreme sam bio u Kijevu i otišao sam pravo u vašu ambasadu sa zahtevom da mi odmah daju vizu za Srbiju ili ću u nju ući drugim putem. Jednostavno, vaš neprijatelj je bio i moj neprijatelj. Odnos Rusa prema Srbiji je uvek bio poseban - objasnio je Andijev kako se našao u Srbiji u aprilu 1999. godine.

Raspoređen je kao snajperista u 549. motorizovanoj brigadi, koja je branila samu državnu granicu prema Albaniji i Makedoniji u dužini od 150 kilometara, a ubrzo po dolasku na Kosmet, 5. maja, teško je ranjen.

- Bio sam na izbačenom položaju, meci su pljuštali na sve strane. Osetio sam jak bol u glavi, metak mi je ušao kroz desnu slepoočnicu i izašao kroz obraz. Osetio sam kako su mi komadi kosti prošli kroz oko. Ipak, prebacio sam snajper na drugo oko i nastavio da pucam sve dok nisam osetio da se gubim. Nekako sam stigao do svoje jedinice, previli su mi oko i sledeće čega se sećam jeste da sam se probudio u Prištini u bolnici - priča Andijev.

Bežao iz bolnice

Ali hrabri borac jedva je dočekao da se vrati na ratište. Iako su lekari savetovali da miruje, on je posle mesec dana ponovo uzeo snajper u ruke.

- Nekoliko puta su me vraćali iz bolnice jer sam hteo da bežim. Na kraju se me odveli u Beograd, ali sam se vratio ranije nego što je trebalo. Morao sam da pomognem saborcima - zaključuje ruski dobrovoljac koji je branio državu do poslednjeg trenutka i povukao se zajedno sa srpskom vojskom. Danas živi u Beogradu, oženjen je Srpkinjom, a peticiju da dobije državljanstvo potpisalo je 1.000 ljudi.