Vučić otkrio o čemu će pričati sa Putinom


IZVOR: Tanjug - 29.12.2018 | 21:12


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će prva tema razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom biti Kosovo, ali da će se razgovarati i o dopremanju ruskog gasa, železnicama i brojnim drugim temama.

Foto: Tanjug/D. Jovanović

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

U planu je, ističe, potpisivanje više od 20 sporazuma.

- Prva tema je Kosovo i naši bilateralni odnosi, odnosi u regionu i svetu. Ja od Putina čujem šta misli o stvarima koje se događaju u svetu, u Ukrajini, Siriji, šta misli o odnosima sa velikim silama - kaže Vučić za Studio B.

Ruski gas

Na pitanje kako na Putinovu posetu reaguju u okruženju kaže:


- Šta me briga? Pozvali smo i Trampa, ali nije došao, Putina smo pozvali i on se odazvao, doći će i Makron, a nadam se da će u 2019. ponovo doći Si Ðinping, to bi bila ogromna čast - rekao je šef države.

Jedna od tema razgovora biće i dopremanje ruskog gasa u zemlju, posebno s obzirom na mogućnost da se nešto dogodi u odnosima Rusije i Ukrajine.

Vučić navodi da naša potrošnja gasa stalno raste, a nemamo odakle da ga dovučemo, jer, nemamo "Aleksandropuli luku ili tečni gas (LPG)".

- Neću da platim duplo veću cenu tečnog gasa da bi se to nekome na Zapadu svidelo. Hoću da platim najjeftiniji gas, da građani mogu da žive i industrija da se razvoja. To nisu moje pare nego pare građana, državne pare... Da tako platim vašu ljubav.. taj film nećete da gledate - rekao je on.

Iako Srbija razgovara sa Bugarskom o interkonektoru i drugim izvorima gasa, on kaže da će 90 odsto gasa dolaziti od Rusije, iz Turskog toka...

 

 

- Samo da se dogovorimo sa Rusima, možemo i hoćemo, ali samo vi iz Evrope recite odakle možemo da uzmemo gas. Vi ste se za sebe lepo dogovorili (o Severnom toku), kad vama treba onda može, a kad nama treba onda ne može... - ističe Vučić.

Sa ruskim predsednikom razgovaraće i o daljem angažovanju RŽD (ruskih železnica).

- Ne rade oni kod nas za džabe, ali rade dobar posao. Tražio sam da ubrazaju radove, da se završi rad na deonici Satar Pazova - Novi Sad i dispečerski centar, pa onda da idemo od Valjeva ka granici Crne Gore, a onda za druge a možda i za njih - da završimo Koridor 10 - rekao je Vučić.

Planiran je i biznis forum koji bi se ticao ticao savremnih tehnologija, IT i nekih preduzeća koja žele da se bave robotizacijiom.

- Rusija u to mnogo ulaže, 70 milijardi... I to je jedan od predloga. Imamo i dobru vojno-tehničku saradnju, policijsku.... - dodao je on.

Trgovinska razmena

Kaže i da je potrebno da se poveća trgovinska razmena, koja može i mora da bude mnogo veća.

- Razmena sa Nemačkom je sada prešišala razmenu sa Rusijom, sigurno da je tu bilo i grešaka naših i naših ruskih partnera - zaključio je Vučić.