SUZA, SUZU STIŽE! Pogledajte kako je albanski guslar reagovao na srpsku pobedu u UNESCO


IZVOR: Republika - 08.12.2018 | 16:24


Na starog lautara Jonuza Delaja emotivno je uticala odluka da se gusle, ili lauta kako je Albanci nazivaju, registruje na listi UNESCO kao nacionalno bogatstvo Srbije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Ilustracija

To ga je toliko pogodilo, da suze nije mogao da zaustavi. On je kazao da je lauta sastavni deo njegovog života, koja se nasleđivala iz generacije u generaciju od članova porodice, kao muzički instrument koji daje identitet i predstavlja albanski narod.

Kako piše "Koha", kada ga je voditeljka jedne emisije pitao za iskreno mišljenje o odluci koju je UNESCO doneo, Delaj se zaplakao:

- Dali smo im lautu, oni su nas opljačkali - kazao je on, rekavši da odgovornost za to snose albanske institucije.

U međuvremenu, piše "Koha", naučnik Sokol Shupo, koji je učestvovao u debati u UNESCO o guslama, odnosno lauti, rekao je da su pobednici oni koji lobiraju i koji su aktivni, i da su u konkretnom slučaju to bili Srbi koji su postigli ono što su želeli.

Sa druge strane, Shupo je okrivio Ministarstvo kulture i sve druge relevantne institucije koje se nisu potrudile dovoljno.

- Zato što imamo ovde neke ljude koji nemaju viziju, nemaju znanje ili informacije da bi ovaj posao uradili dobro - rekao je on.

Naime, pevanje uz gusle je krajem novembra ove godine upisano na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva kao nacionalno bogatsvo Srbije, i takva odluka doneta je na sednici UNESCO-vog međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Međutim, to je izazvalo nezadovoljstvo Albanaca, koji su inače i sami pokušali da pre nekoliko godina gusle registruju kao svoje kulturno nasleđe. To su zapravo pokušale zajedno da urade Priština i Tirana a zahtev je odbijen, kako su pisali albanski mediji, zbog toga što Kosovo nije članica UNESCO.