PAKLENA IGRA IZA ZAVESE: Srpski operativci otkrili da CIA naoružava Šiptare!


IZVOR: novosti.rs - 04.12.2018 | 23:21


Brod sa kontejnerom punim najnovijeg naoružanja za potrebe opremanja takozvane kosovske vojske trenutno je na putu preko Atlantika do luke Drač u Albaniji, odakle će opasni tovar biti odvezen do baza kosovskih bezbednosnih snaga, pišu "Večernje novosti", pozivajući se na podatke do kojih su došle srpske bezbednosne službe.

Foto: Tanjug/AP

Kako objašnjava list, "ovaj konspirativni aranžman je u sklopu sumornog scenarija Prištine o preuzimanju kontrole nad severnim delom pokrajine". 

Osim toga, ističu "Novosti", srpski operativci su došli do informacija da je kosovska tajna služba u južnom delu Kosovske Mitrovice podelila automatske puške nekima od bivših i aktuelnih saradnika, kao i drugim osobama iz "državnih institucija" koji su obučeni da ih koriste. 

- Ova paklena igra koju iza zavese vodi Amerika, uklapa se u planove prištinske vlasti koja nemerava da 14. decembra, kršeći sve sporazume, osnuje ''vojsku Kosova", navodi list

Navodno je i ideja za uvođenje dodatnih taksi na robu iz centralne Srbije, tvrde "Novosti", došla upravo iz Vašingtona. 

Foto: Tanjug/AP

Preko Tačija je Vašington predložio uvođenje taksi

- Oni su preko Tačija i njegovog ministra Endrija Šalje u kosovskoj vladi, predložili uvođenje taksa, kako bi isprovocirali Haradinaja da preduzme još radikalnije mere - rekao je neimenovani izvor za beogradski list. 

Kako je objasnio, to bi trebalo da izazove reakciju Beograda i da dovede do ograničenog sukoba na severu KiM. 

- Zbog toga Priština traži da Kfor pojača prisustvo na severu i da hermetički zatvori ''granicu'' prema centralnoj Srbiji, navodno u cilju sprečavanja šverca robe - rekao je neimenovani izvor. 

Foto: Tanjug/E. TAHIROVIĆ

Jarinje

"Novosti" dodaju i da Priština namerava da, u slučaju eventualnog pogrošanja bezbednosne situacije zbog otpora Srba, izvrši kompletnu blokadu severa KiM i da uz pomoć Kfora zatvori administrativne prelaze Brnjak i Jarinje. 

Pored toga, ističe list, traži i da Kfor, u slučaju da Beograd, kao kontrameru, prekine vodosnadbevanje iz Gazivoda, u njegovo ime preuzme kontrolu nad tim strateški važnim jezerom. 

"Tako bi ostvarili cilj - kontrolu nad čitavom teritorijom KiM", zaključuju "Novosti".