Završen sastanak u Predsedništvu! Vučić: Srbija neće uzvraćati kontramerama! Han: Kriza mora da se reši mirnim putem!


IZVOR: Tanjug, Republika - 03.12.2018 | 11:45 >> 12:19


Sastanak koji je komesar EU za proširenje Johanes Han imao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem je završen. Vučić i Han razgovarali su oko 2 sata, a glavna tema je bila odluka Prištine o taksama na robu iz Srbije, čime je prekršila i SPP i CEFTA sporazum, kao i odbijanje Prištine da uvaži zahtev Brisela da tu meru povuče.

Foto: Republika

Vučić i Johanes Han

Predsednik Vučić je upozorio na moguće posledice neodgovornog poteza Prištine o povećanju taksi na srpsku robu, čime je dodatno prekršen CEFTA sporazum, istakavši da mere Prištine vode ka punoj destabilizaciji celog regiona i da mogu dovesti i do dublje eskalacije sukoba, navodi se u saopštenju Predsedništva.

Takođe, on je zahvalio komesaru Hanu na razumevanju situacije i na njegovoj želji da problem reši, kao i na njegovoj pomoći Srbiji na evropskom putu, naglasivši da je za dalji napredak regiona ključno očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalje evropske integracije. On je istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom, nakon što Priština povuče neodgovorne poteze.

- Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramerama, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i svetu - ponovio je predsednik Vučić.

Evropski komesar za proširenje rekao je da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose, i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma.

Predsednik Vučić je ispratio Hana iz zdanja na Andrićevom vencu, nekoliko minuta su još popričali i prijateljski se pozdravili.

Hanov susret s predsednikom Vučićem nije zvanično najavljen. 

Komesar će, prema ranijoj najavi, popodne posetiti Prištinu, koja odbija da uvaži poziv Brisela da ukine takse na robu iz Srbije, čime krši i ŠP i CEFTA sporazum. 

On je u međuvremenu rešio da prvo dođe u Beograd.