Ekskluzivno! Transkripti sa saslušanja lidera NS u sudu u Njujorku: Ovako je Vuk spajao Hoa sa biznismenima!


IZVOR: Tamara MARIĆ - 01.12.2018 | 04:53


Transkripti sa svedočenja bivšeg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića nedvosmisleno govore da je lider Narodne stranke koristio pozicije predsednika Generalne skupštine UN i tako pomagao Patriku Hou da proširi svoju biznis mrežu! Jeremić je na pitanja američkog tužioca detaljno odgovarao kako je kao predsednik Skupštine u periodu od septembra 2012. do septembra 2013. upoznavao školske drugove sa Harvarda i ljude na visokim položajima sa optuženim Patrikom Hoom.

Foto: Srpski telegraf

Vuk Jeremić

Podsećamo da je Srpski telegraf jedini medij iz Srbije koji je u Njujorku pratio ovaj proces protiv bivšeg ministra policije Hongkonga koji je pred sudom u Njujorku optužen za korupcionašku aferu oko podmićivanja, pranja novca i trgovine oružjem. Procenjuje se da je ovim poslovima stekao 2,9 miliona dolara.

Ho je uhapšen u novembru 2017, a u pritvoru je sedeo godinu dana, koliko je američkom FBI bilo potrebno da prikupi sva dokumenta o ovom slučaju. Među tim papirima nalazi se i veći broj mejlova koje su razmenili Ho i Jeremić, a koje je tužilac izneo pred lidera Narodne stranke. Bivši ministar detaljno je opisao kako je Hou pomogao da se poveže saposlovnim ljudima iz celog sveta.

Lozojini signali

T: Gospodine Jeremiću, da li prepoznajete mejl adresu na samom početku, da li je to Hoova?

J: Da, gospodine.

T: Čija je mejl adresa?

J: Mislim da je od doktora Hoa.

T: Kada je poslat ovaj mejl?

J: To je poslato 2. januara 2014. godine.

T: U redu. Sada pogledajte sledeći pasus, molim vas. Da li vidite gde piše: "Hvala što ste posredovali između nas i Emilija"?

Foto: Tanjug/AP

Suđenje

J: Da, gospodine.

T: Ko je Emilio?

J: Verujem da doktor Ho misli na direktora meksičke naftne kompanije "Pemeks" (Emilio Lozoja je Jeremićev drug sa studija, prim. aut.).

T: Molim vas da pročitate sledeći red.

J: "Bilo je mnogo unakrsnih poruka i pogrešnih signala."

T: Kako to razumete?

J: Razumem da to znači, pošto sam ih ja upoznao nekoliko meseci pre toga, da su nastavili da razgovaraju jedan s drugim direktno kako bi pokušali da postignu dogovor, ali nisu uspeli, i da su u nekom trenutku usporili, pošto nisu uspeli da to ostvare na način na koji su očekivali.

T: Da li ste ih razumeli da još uvek imaju interes da postignu dogovor?

J: Da, gospodine.

T: Kakav dogovor?

J: Dogovor o tome kako da posluju zajedno u Meksiku, kao kineska kompanija u Meksiku, u smislu partnerstva sa meksičkom državnom naftnom kompanijom.