Još jedna packa Brisela Tirani i Prištini: Ne krišiti postojeće trgovinske obaveze u regionu


IZVOR: Tanjug - 27.11.2018 | 18:38


EU je povodom najave albanskog premijera Edija Rame o ukidanju carinskih barijera između Kosova i Albanije i uspostavljanju novih ekonomskih odnosa između Prištine i Tirane poručila da treba izbeći sve akcije i mere koje su u suprotosti sa postojećom regionalnom saradnjom na Zapadnom Balkanu.

Foto: facebook.com/Ramush Haradinaj

Provokatori: Rama i Haradinaj

Portparolka EU Maja Kocijančić je reagujući na najave albanskog premijera Edija Rame o budućim ekonomskim i carinskim sporazumima između Tirane i Prištine, koji između ostalog podrazumevaju i 100 odsto tarifu na severu Kosova i 0 odsto tarifu na jugu, poručila da su svi lideri regiona na samitu u Sofiji podržali uspostavljanje regionalne ekonomske zone koja treba da bude instrument za olakšavanje unutar regionalne trgovine i jačanje privrednog rasta.

- EU naporno radi ka ostvarivanju tog cilja i sve akcije naših partnera sa Zapadnog Balkana moraju da budu u tom pravcu i u skladu sa njihovim obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - izjavila je Kocijančić.

Ona je zaključila da treba izbeći sve akcije koje su u suprotnosti sa obavezama koje su partneri sa Zapadnog Balkna preuzeli u oblasti regionalne trgovine. 

Albanski premijer Edi Rama je sa zajedničke sednice albanske i vlade u Prištini najavio "nula tarifa i nula tarifne barijere između Albanije i Kosova" kao i mogućnost pristupa Kosova luci u Draču i carinskoj uniji.