Ljajić o Raminoj izjavi o taksama: To je ludost i obmanjivanje građana


IZVOR: Tanjug - 26.11.2018 | 16:28


"Današnja izjava albanskog premijera Edija Rame da prištinske takse treba da budu 100 odsto na severu Kosova za robu iz Srbije i nula odsto na jugu, za robu iz Albanije, je "ludost", ali i politički šou i obmanjivanje građana", kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Rasim Ljajić

Ljajić za Tanjug objašnjava da je sve što se danas dešavalo u Peći "klasični politički šou i slanje političkih poruka" predstavnika Prištine i Albanije.

 - Ovo nema puno veze sa ekonomijom. Oni obmanjuju vlastite građane - kaže Ljajić i podseća da je inače carinska stopa među ekonomijama Zapadnog Balkana, a koje su potpisnice CEFTA - nula odsto.

Dakle, ukazuje, za gotovo sve proizvode je carinska stopa i inače nula, bilo da je reč o izvozu robe iz Albanije za Srbiju, iz Srbije za Bosnu, iz Makedonije za Crnu Goru...

- Carinska stopa je nula, tako je i do sada bilo između Kosova i Albanije - podseća Ljajić i zato, kaže, današnje izjave su obmanjivanje javnosti i na KiM i u Albaniji.

- Ovo je jedna politička poruka i predstava koja se danas dogodila, kao rekacija na sve što smo imali priliku da vidimo, čujemo i doživimo prethodnih dana -

 

 

Prema njegovim rečima, to je i politička poruka koja može da bude opasna, a u najmanju ruku je "ludost":

- Ne postoji druga reč za to. Danas na planeti ne možete naći sličan slučaj da za deo teritorije prredlažete jednu carinsku stopu, za deo teritorije drugu carinsku stopu - ukazuje Ljajić. 

Ili, što je, kaže, još gore: 

- Za jedan narod jednu carinsku stopu, a na istoj teritoriji, za drugi narod, drugu carinsku stopu. Mislim da će ova izjava ući u anale. To nikad niko nije ni pomislio da izgovori, a kamoli da kaže. Bilo je različitih trgovinskih ratova, bilo je i oružanih sukoba, ali ovakve ideje niti sam ja, niti je iko ikad drugi mogao da čuje - naveo je on.