ZAEV IMA PONUDU ZA ČEDU JOVANOVIĆA: Nudi mu mesto u makedonskoj Vladi?


IZVOR: Blic, Republika - 22.11.2018 | 23:26


Makedonski premijer Zoran Zaev ponudio je lideru Liberalno-demokratske partije Čedomiru Jovanoviću da bude savetnik u makedonskoj vladi za regionalne odnose i evropske integracije.

Foto: Tanjug

Čedomir Jovanović

- Jovanović nije konačno odgovorio na ponudu. Rekao je Zaevu "ako to što hoćeš ti, hoće i Vučić, spreman sam, jer neće niko drugi rešiti naše probleme - navodi dobro obavešteni izvor beogradskog dnevnika.

Jovanović je čak ponudio i stvaranje regonalne koalicije za mir, a Zaevu je objasnio i kako je to zamislio - deo koalicije bi, objašnjava neimenovani sagovornik "Blica", trebalo da bude iz Skoplja, deo iz Sarajeva, deo iz Beograda, a svakako bi i Crnogorci bili uključeni.

- Ta koalicija gurala bi evropsku priču i dogovor Beograda s kosovskim Albancima. Našao bi se neki model saradnje, a onda bi se uputio predlog Evropi da se proces evropskih integracija ubrza, da se ne čeka 30 godina, jer ko zna gde će tada biti zemlje regiona - kaže isti sagovornik lista.

Višegodišnji dobri odnosi Jovanovića i Zaeva intenzivirani su tokom referendumske kampanje u Makedoniji, a nakon neuspeha Jovanović je izjavio da Srbija ne treba tendencizono da komentariše rezultate referenduma u Makedoniji, već da joj pomogne ako sme, navodi "Blic".

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Zoran Zaev

U tekstu se napominje da je Jovanović sve vreme održavao dobre odnose i sa građanskom opcijom BiH, kao i da je podržao odluku Željka Komšića da se kandiduje na izborima za člana Predsedništva te zemlje.


I Komsiću je predstavio svoj plan za region, što je ovaj prihvatio, navodi "Blic", dodajući da i Zaev i Komšcih smatraju da dogovor s kosovskim Albancima treba podržati kako bi se dugoročno obezbedio mir na Balkanu.

Upitan da potvrdi ova saznanja, Jovanović je beogradskom dnevniku rekao da je region oduvek u njegovom fokusu, ali je izbegao da odgovori na konkretno pitanje.

- Problemi su prevazišli naše međusobne odnose. BiH i Makedonija će uvek biti u mom fokusu. Ne postoji nijedan unutrašnji problem koji nije posledica međusobnih odnosa dve ili više država. Ništa se ovde ne može rešiti van regionalnog konteksta", rekao je Jovanović.