"TO JE NEDOPUSTIVO I NEČOVEČNO"! Srbijanski Mešihat osudio zabranu ulaska na Kosovo patrijarhu Porfiriju!


IZVOR: Republika - 13.05.2024 | 22:29


, Patrijarh srpski Porfirije je danas u 13.30 časova trebalo da pređe administrativni prelaz Merdare kako bi se uputio u vekovno sedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha, u Pećku patrijaršiju, ali u trenutku kada se on nalazio nadomak prelaza, iz Prištine je stigla zabrana.

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL
"TO JE NEDOPUSTIVO I NEČOVEČNO"! Srbijanski Mešihat osudio zabranu ulaska na Kosovo patrijarhu Porfiriju!

Srbijanski Mešihat ispred Rijaseta Islamske zajednice Srbije osuđuje, kako se navodi, "neislamski nečovečni postupak privremenih kosovskih vlasti kojim je sprečen Patrijarh SPC g. Porfirije da poseti svoje savernike i sunarodnike na KiM".

U ime Rijaseta Islamske Zajednice Srbije predsednik Mešihata srbijanskog Muftija Srbijanski Abdulah Numan poručuje:

- Takvo ponašanje je nedopustivo i ne doprinosi međuljudskim i međususedskim odnosima koje na Uzvišeni Bog zapoveda svima.

Podsećamo, Patrijarh srpski Porfirije je danas u 13.30 časova trebalo da pređe administrativni prelaz Merdare kako bi se uputio u vekovno sedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha, u Pećku patrijaršiju, ali u trenutku kada se on nalazio nadomak prelaza, iz Prištine je stigla zabrana u kojoj se navodi da poglavar SPC ne može da uđe na prostor Kosova i Metohije. Da podlost Aljbina Kurtija bude još veća, zabrana je stigla 13 minuta pre najavljene posete, što posebno ukazuje na nameru Aljbina Kurtija da dodatnom maltretiranju i iznurivanju izloži patrijarha srpskog da više od sedam sati provede u putu.

- Sva vrata ovog sveta su otvorena za mene kao što su i naša vrata otvorena za sve, samo su vrata moga doma, Pećke Patrijaršije, zatvorena i ne daju mi da u njega uđem - rekao je patrijarh srpski Porfirije danas nakon što kosovske vlasti na prelazu Merdare nisu dozvolile njemu u i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju KiM, kako bi u utorak prisustvovali svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji,

- Kao patrijarh srpski, kao građanin i kao vernik, znam i poručujem da će ta vrata pre ili kasnije otvoriti sam Bog. Oni koji su zatvorili vrata doma molitve čine zlo najpre sebi, a potom i svim ljudima. Oni su zatvorili vrata za svako dobro, blagoslov i sreću", naveo je patrijarh Porfirije. On se zapitao šta li se tek dešava sa "Srbima koji žive u getima na KiM, kada patrijarhu srpskom ovako uskraćuju slobodu kretanja".

Bonus video