Miloš Vučević treći sat iznosi ekspoze: Izrečena prva opomena, cepala se slika!


IZVOR: Republika - 01.05.2024 | 15:46


Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić na početku zasedanja je konstatovala ostavke 11 poslanika koje je prethodno razmotrio Odbor za za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Foto: RTS/printscreen
Miloš Vučević treći sat iznosi ekspoze: Izrečena prva opomena, cepala se slika!

U Skupštini Srbije u toku je posebna sednica sa jednom tačkom dnevnog reda - izborom nove Vlade Srbije, nakon čega će premijer i članovi njegovog kabineta položiti zakletvu.

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predstavlja svoj ekspoze, nakon čega će predložiti i njen sastav. Prisutno je 195 od 250 poslanika.

Vučević je oko 12.20 sati počeo da izlaže svoj ekspoze. U njemu je istakao da je članstvo Srbije u EU strateški prioritet Vlade na čijem je čelu.

Takođe, rekao je i da će biti predloženo da obavezan vojni rok traje najviše četiri meseca.

Incident i opomena tokom ekspozea

Nakon skoro tri sata izlaganja, došlo je i do incidenta, kada je poslanik opozicije Borislav Novaković izašao ispred govornice za kojom je Vučević, noseći sliku u ruci i protestujući.

Tako se zadržao nekoliko minuta ispred Vučevića, nakon čega mu je izrečena opomena, a kolega ga je potom otpratio do mesta.

U međuvremenu mu je prišao bivši poslanik DS, a sada poslanik SNS Radoslav Milojičić Kena, koji je sliku pocepao.

Hil i Žiofre u Skupštini

U zgradi nije prevelika gužva. Prisutni su poslanici vlasti, ali i jedan deo poslanika opozicije.

Takođe, na skupštinskoj galeriji je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, kao i šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Ostavke poslanika

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić na početku zasedanja je konstatovala ostavke 11 poslanika koje je prethodno razmotrio Odbor za za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Konstatovane su ostavke poslanika Dejana Ristića, Zlatibora Lončara, Jelene Žarić Kovačević, Tatjane Macure, Petra Petkovića, Anro Gujona, Milana Krkobabića, Ivice Dačić, Novice Tončev, Slavice Đukić Dejanović i Usame Zukorlića.

Ko su kandidati za ministre

Miloš Vučević juče je saopštio imena 31 člana svog kabineta koje će predložiti parlamentu. Kako je rečeno, u novi kabinet imaće četiri potpredsednika i pet ministara bez portfelja. Nestranačkih ličnosti je četiri, a žena ima 10.

Vodili smo računa koliko je novih i starih, pitanje je bilo ko može da odgovori na izazove i zadatke, ko može da bude deo jedinstvenog tima, jer ne sme da bude konfederacija ministara - kazao je juče Vučević, dodavši da je zajednička poruka da budu jedinstveni u očuvanju državnih i nacionalnih interesa.

Mandatar predlaže, poslanici glasaju

Kako je predviđeno Ustavom Srbije, Skupština Srbije glasa u celini o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade. Ona je izabrana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja, odnosno većina od 250 narodnih poslanika.

Vladu čine predsednik Vlade, jedan ili više potpredsednika i ministri, a može imati i ministre bez portfelja. Broj potpredsednika Vlade i ministara bez portfelja određuje Narodna skupština pri svakom izboru Vlade, na predlog kandidata za predsednika Vlade.

Mandat Vlade teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, a traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala.

Tekst zakletve

Zakletva koju polažu poslanici glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Dosadašnja vlada, koju je predvodila Ana Brnabić, činilo je 25 resornih ministara i tri bez portfelja. Brnabić se na funkciji premijerke nalazila u tri mandata od 29. juna 2017. godine.

BONUS VIDEO