VELIKO UVAŽAVANJE SRBIJE U PARIZU! Pohvala za Vučića i njegovu posvećenost: Važno je da francuske kompanije vide kontinuitet vaše politike


IZVOR: Republika/D.B. - 09.04.2024 | 09:17


Dodao je da se seća prvog susreta sa Vučićem dok je bio premijer, gde je imao privilegiju da prvo razgovara sa njim o projektu metroa.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
VELIKO UVAŽAVANJE SRBIJE U PARIZU! Pohvala za Vučića i njegovu posvećenost: Važno je da francuske kompanije vide kontinuitet vaše politike

Predsedavajući MEDEF-a Filip Delor izjavio je danas da može da posvedoči da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uvek održavao svoju posvećenost tom važnom projektu i istakao da je za francuske kompanije veoma važno da vide da postoji neverovatan kontinuitet u njegovoj politici i u projektima da se obe zemlje razvijaju.

On je dodao da je za francuske kompanije veoma važno da mogu da razviju svoje prisustvo u našoj zemlji.

- Okupili smo delegaciju od oko 20-30 francuskih kompanija u različitim sektorima delatnosti kako bismo imali privilegiju da podelimo sa vama ovaj sastanak. Ne treba mi gospodin predsednik da vam predstavlja MEDEF International, jer smo vas primili nekoliko puta - rekao je on na početku sastanka poslovnog Saveta Francuska - Srbija.

Dodao je da se seća prvog susreta sa Vučićem dok je bio premijer, gde je imao privilegiju da prvo razgovara sa njim o projektu metroa.

Obraćanje predsednika Srbije

Predsednik Vučić je naglasio da smo u mnogo boljem položaju nego što je to bilo ranije kad je reč o trgovinskoj razmeni sa Francuskom, zapošljavanju posle čega je govorio i o bruto domaćem proizvodu Srbije pa naglasio da je stopa rasta bila 5,5 odsto u februaru. Naglasio je da mnogo toga u Srbiji treba da se reformiše poput vladavine prava.

- Danas imamo više od 11. 000 ljudi koji rade za francuske firme.

Predsednik se dotakao i priprema za Expo 2027 za koji je rekao da je krov za sve ono što se trenutno radi u Srbiji poput velikih radova na prugama, zatim na beogradskom metrou za koji će nam biti potreban i operator za upravljanje metroom što je u stvari i otvoren poziv za sve francuske kompanije koje rade u toj oblasti i koje bi tako dugo godina mogle da posluju u Srbiji.

Vučić je uputio i poziv za saradnju kad je reč i o razvoju veštačke inteligencije, te zelenoj energiji...

Završen sastanak Poslovnog saveta Francuska-Srbija

Posle sastanka, medijima su se prvi obratili domaćini koji su izrazili zadovoljstvo i zahvalnost povodom oidržanog sastanka pa podsetili da ovo nije prvi put da se sreću s predsednikom Srbije. Podsetili su da je prethodnih godina već bilo takvih prilika a da je jedna od njih bio i sastanak povodom izgradnje metroa u Beogradu.

Počeo sastanak s francuskim ministrom odbrane.

I drugog dana zvanične posete raspored predsednika je pun pa će tako prisustvovati i sastanku s predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International i predstavnicima francuskih kompanija zainteresovanih za ulaganje u Srbiju.

BONUS VIDEO: