"IGRA MOĆI, KO JE JAČI" Vučić otkrio da li će biti trećeg svetskog rata


IZVOR: Republika/ T. J. - 07.04.2024 | 10:14


On je naglasio da je važno razumeti perspektivu Zapada i upozorio na potencijalno pogoršanje situacije, istakavši da će francuski predsednik Emanuel Makron poslati vojsku na front, direktno se mešajući u sukob.

Foto: ST/Tamara Pavišić
"IGRA MOĆI, KO JE JAČI" Vučić otkrio da li će biti trećeg svetskog rata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je svoje viđenje aktuelne situacije na međunarodnoj sceni, ističući da treći svetski rat neće biti realnost, ali da mir u Ukrajini neće skoro biti ostvaren. 

- Morate razumeti ove na Zapadu - naveo je Vučić dodajući da će francuski predsednik Emanuel Makron poslati vojsku na front mešajući se tako direktno u sukob.

On je naglasio da je važno razumeti perspektivu Zapada i upozorio na potencijalno pogoršanje situacije, istakavši da će francuski predsednik Emanuel Makron poslati vojsku na front, direktno se mešajući u sukob. Vučić je istakao da je ovo igra moći i da će situacija postati samo lošija.

- Igra moći, ko je jači - dodao je on.

Vučić je rekao da je Makron sasvim racionalan kao i da ne treba smetnuti sa uma da su interesi Francuske napadnuti i u Africi.

- Na mnogo tačaka na zemaljskoj kugli je ugrožena francuska politika - napomenuo je Vučić podsećajući da je Francuska najveća vojna sila u Evropskoj uniji i da Makron upravo nastupa sa te pozicije.

Francuska je, kako je istaknuto, najveća vojna sila u Evropskoj uniji, a Makron nastupa sa te pozicije. Predsednik Srbije je naglasio da su francuski interesi ugroženi na mnogo tačaka širom sveta, što dodatno doprinosi kompleksnosti situacije.

- Zato i dolazim do zaključka da će situacija biti samo lošija - naglasio je Vučić u intervjuu za TV Informer.

Uoči posete Francuskoj, Vučić je najavio da će sa francuskim predsednikom razgovarati o 14 tema, od kojih će tri biti posvećene veštačkoj inteligenciji. Posebno je istaknuta tema vojne industrije, s nadom da će biti potpisani ugovori o kupovini aviona "Rafal". 

- Time mi postajemo velika sila u našim okvirima. „Rafal“ je inače jedan od najboljih aviona na svetu. Najbolji radar, najbolje rakete - naveo je predsednik Srbije.

Naglašeno je da bi ovim potezom Srbija postala velika sila u svojim okvirima, s obzirom na to da je "Rafal" jedan od najboljih aviona na svetu, opremljen vrhunskim radarom i raketama. Pored vojne saradnje, predviđeni su i razgovori o temama poput poljoprivrede i rezolucije o Srebrenici.

- Nama stalno govore da se vraćamo u prošlost kada pričamo o 1999. a ja sada pitam što se oni vraćaju u prošlost, i to četiri godine ranije. Nemaju odgovora na to - rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: