"TAJVAN JE KINA"! Vučić izneo jasan stav po pitanju velikog globalnog problema! "HOĆETE DA RUŠIM SISTEM UN"!?


IZVOR: Republika - 29.02.2024 | 13:25


Ima li neka druga politika, čija je to politika drugačija – ruska, američka, ko to misli da Tajvan nije Kina. Lupetaju, rekao je Vučić.

Foto: TV Pink/printscreen
"TAJVAN JE KINA"! Vučić izneo jasan stav po pitanju velikog globalnog problema! "HOĆETE DA RUŠIM SISTEM UN"!?

Predsednik Aleksandar Vučić je ponovio  danas svoj stav da je Tajvan deo Kine, ističući da je to neosporna činjenica.

Na pitanje novinara o mogućim posledicama po Srbiju zbog ovog stava, predsednik je brzo odgovorio da je njegovo mišljenje jasno.

- Tajvan je Kina - rekao je Vučić i upitao da li oni koji se ne slažu sa njim žele da sruše ceo sistem Ujedinjenih nacija.

- Ja sam rekao da ću odgovoriti u 10 sekundi, a vama ću odgovoriti u dve - Tajvan je Kina. Šta je problem i šta je netačno. Jel to tako u UN, hoćete da srušimo sistem UN. Hoćete sutradan da mi kažete da ne smem da govorim ni o Kosovu i Metohiji i rezolucijama UN. Kome sam to naneo štetu. Ima li neka druga politika, čija je to politika drugačija – ruska, američka, ko to misli da Tajvan nije Kina. Lupetaju - rekao je Vučić prilikom javljanja sa Samita iz Tirane.

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je i u intervjuu za "China Media Group'' u Beogradu, da je Tajvan teritorija Kine i da će Kina uvek imati podršku Srbije šta god da uradi po tom pitanju. Na pitanje o Tajvanu, Vučić je bio izričit da je Tajvan Kina.

- A na vama je šta, kada, kako ćete to učiniti. Tačka. Za nas je to Kina, to je politika Srbije, i to će biti naša politika u budućnosti. To je vaša teritorija, vaš narod, a vi ste suverena nacija, sami donosite odluke. I uvek ćete imati podršku srpskog naroda. To je to - naglasio je Vučić i dodao da nikada neće promeniti svoj stav o Kini.

Na pitanje novinara da li može da kaže nešto više o inicijativi kineskog predsednika Si Đinpinga koju je podržao, a koja se odnosi na globalnu razvojnu inicijativu, globalnu bezbednosnu inicijativu i globalnu civilizacijsku inicijativu, Vučić je odgovorio da je o tome pričao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Bonus video