"OSTAĆE UPAMĆEN KAO BESKOMPROMISNI BORAC PROTIV KOLONIJALIZMA!" Vučić uputio saučešće povodom smrti predsednika Namibije!


IZVOR: Sanja BOJANOVIĆ - 04.02.2024 | 11:26


Predsednik Namibije Hage Gejngob preminuo je danas u 82. godini, saopštilo je predsedništvo.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović
"OSTAĆE UPAMĆEN KAO BESKOMPROMISNI BORAC PROTIV KOLONIJALIZMA!" Vučić uputio saučešće povodom smrti predsednika Namibije!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom zvaničnom Iks nalogu izrazio je saučešće povodom smrti predsednika Namibije Hage Gejngoba.

- U svoje i u ime građana Srbije, upućujem iskreno saučešće porodici, Vladi i narodu prijateljske Namibije povodom smrti @NamPresidency Hage Gejngoba. Ostaće upamćen kao beskompromisni borac protiv kolonijalizma, koji je dao lični pečat slobodarskim težnjama afričkih naroda -  napisao je Vučić na svom zvaničnom Iks profilu. 

Podsetimo, predsednik Namibije Hage Gejngob preminuo je danas u 82. godini, saopštilo je predsedništvo.

 

 

Uzrok smrti nije naveden, ali je kancelarija predsednika u januaru saopštila da je Gejngobu dijagnostikovan rak i da će otputovati u SAD na lečenje.

Kancelarija predsednika navela je da je Gejngob umro u bolnici Lejdi Pohamba u glavnom gradu Vinduku, gde je bio na lečenju, prenosi Rojters.

Predsednik amibije Hage Geingob (82) preminuo je rano u nedelju, saopštilo je predsedništvo, nedeljama nakon što mu je dijagnostikovan rak. Geingob je bio zadužen za slabo naseljenu i uglavnom sušnu južnoafričku zemlju od 2015, godine kada je objavio da je preživeo rak prostate. Potpredsednik Nangolo Mbumba preuzima kormilo u Namibiji -- žarištu rudarstva sa značajnim nalazištima dijamanata i sastojka litijuma za baterije električnih automobila, do predsedničkih i parlamentarnih izbora krajem godine. Predsednički post na platformi Ks društvenih medija nije naveo uzrok smrti, ali je krajem prošlog meseca predsedništvo saopštilo da je otputovao u Sjedinjene Države na "dvodnevni novi tretman za kancerogene ćelije", nakon što mu je dijagnostikovana nakon redovnog medicinskog pregleda.

BONUS VIDEO