ŠOLAKOVCI KAO DRVENI ADVOKATI ĐILASOVACA: Majdan im sad vesnik slobode i vašarište, nikako sinonim za krvave sukobe


IZVOR: Republika/B.B. - 26.12.2023 | 12:45


U želji da opravdaju divljanje opozicionara sa liste "Srbija protiv nasilja" Dragana Đilasa i njihovih pristalica, glasila tajkuna Dragana Šolaka sad čak i nemire u Ukrajini slave i predstavljaju kao najpozitivniji događaj u novijoj istoriji

Foto: ST/Nemanja Pančić
ŠOLAKOVCI KAO DRVENI ADVOKATI ĐILASOVACA: Majdan im sad vesnik slobode i vašarište, nikako sinonim za krvave sukobe

U nameri da valjda opravdaju divljanje opozicionara sa liste "Srbija protiv nasilja" Dragana Đilasa i njihovih pristalica, glasila tajkuna Dragana Šolaka spremni su izgleda na sve. Čak i da pravdaju krvave sukobe u Ukrajini i predstavljaju ih kao jedan da najpozitivnijih događaja u modernoj istoriji! 

Naime, u današnjem izdanju lista "Danas" objavljen je tekst pod naslovom "Majdan nije bio izdaja, već je doneo slobodu" (?!), u kom menjaju teze - optužuju vlast da plaše građane Majdanom, kad god opozicija protestuje, a zapravo taj ukrajinski scenario nije krvavi sukob u kom je ubijeno desetine građana, već vesnik slobode (?!)

- Režim i njegovi sateliti, kadgod građani protestuju na ulicama Beograda, plaše ostatak Srbije ukrajinskim scenarijom i Majdanom u Srbiji aludirajući da bi tokom protesta moglo da dođe do smene vlasti, ali i pucnjave i žrtava, kao što se to dogodilo na Trgu nezavisnosti (Majdan Nezaležnosti) u Kijevu u februaru 2014. Oni zanemaruju činjenicu da su ti tromesečni protesti u Ukrajini krajem 2013. i 2014. protiv korupcije, prerasli u masovni pokret poznat kao Euromajdan ili jednostavno Majdan takozvanu Revoluciju dostojstva, koja je uz ljudske žrtve zbog napada režima na demonstrante, dovela do zaustavljanja svrstavanja te zemlje uz Rusiju, ali i do krvave ruske agresije na Ukrajinu koja i sada traje - piše taj list.

A onda sagovornici poput Dragana Šormaza, predsednik Evroatlanskog saveta Srbije, obrazlažu da Majdan vide kao protest slobode:

- Majdan je najpozitivniji događaj u novijoj istoriji Ukrajine! Te demonstracijama su spasile Ukrajinu iz zagrljaja nacističko-staljinističkog režima iz Moskve.

Dok istoričar Dragomir Anđelković priča da u Srbiji nema ni "M" od majdana shvaćenog kao eksterno potpirivanje protesta protiv vlasti:

- Kod nas su građani ustali protiv izborne krađe koju je sproveo režim uz okretanje glava na drugu stranu od strane mnogih zapadnih činilaca koji se zaklinju u demokratiju. Narod se pre bori protiv sinteze majdansko-autoritarne ili kvislinško-nedemokratske politike nego što pokušava da organizuje majdan u prozapadnom smislu.

On čak objašnjava da majdan u ukrajinskom jeziku znači trg, obično pijačni tj. mesto gde se nekim danom organizuje prodaja raznih roba, a ponekada i vašari.

Analitičar Dejan Miletić kaže za Republiku da svako ko pokušava da opravda nasilje očigledno želi da manipuliše javnošću:

- Majdan je sinonim za nerede, nasilje i vesnik rata u Ukrajini, koji je počeo 2020. i traje do danas. To je dokaz da neredi, agresija, ako se ne spreče, vode ka većem nasilju. Svaki pokušaj da se to opravda je čista obmana.