'NADAM SE DA ĆU GA UGOSTITI SLEDEĆE GODINE' Vučić najavio posetu Si Đinpinga Beogradu


IZVOR: Republika - 21.12.2023 | 11:45


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da se nada da će sledeće godine imati čast da ugosti Siđin Pinga.

Foto: PINk
'NADAM SE DA ĆU GA UGOSTITI SLEDEĆE GODINE' Vučić najavio posetu Si Đinpinga Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obilaska završnih radova na vijaduktu kod Vrbasa pomenuo i potencijalnu posetuprvog čoveka Kine Srbiji.

- Ja se nadam da ću sledeće godine da ugostim predsednika Sija i izrazim mu zahvalnost za kineski doprinos razvoju Srbije - kazao je predsednik.

Podsetimo,Vijadukt u Vrbasu se nalazi na delu treće deonice međunarodne brze pruge od Beograda do Budimpešte.

Reč je o najvećem i najsloženijem građevinskom objektu, pošto će na 108 kilometara brze pruge između Novog Sada i Subotice ukupno biti izgrađeno 58 objekata.

Vijadukt u Vrbasu jedan je od četiri objekta koji će biti izgrađen iznad kanala Dunav - Tisa - Dunav (DTD).

Ukupne je dužine oko 1.417 metara i biće dvokolosečan, sa razmakom koloseka od četiri i po metra.

Svi stubovi novog železničkog vijadukta u Vrbasu su armiranobetonski, dok se čeličnim konstrukcijama premošćava ukupno osam raspona, svaki dužine 48,7 metara.

Radovi na izgradnji novog vijadukta u Vrbasu počeli su 1. jula 2022. godine i  obuhvataju pripremne i zemljane radove, izradu fundamenata i stubova, izradu jarmova i pomoćnih konstrukcija, ali i montažu čelične konstrukcije preko jarmova, betoniranje kolovozne ploče,  rušenje pomoćnih konstrukcija i uklanjanje rečnih jarmova, završetak zemljanih radova i radova na izradi stuba, kao i ugradnju  dilatacionih spojnica, hidroizolaciju, zaštitu od korozije i ispitivanje vijadukta probnim opterećenjem.

Na izgradnji mosta u prvoj polovini decembra ove godine u toku su bili radovi na armiranju i betoniranju donje i gornje ploče, zatim armiranje revizionih staza, zavarivanje i montaža elemenata mostovske rešetke, kao i hidroizolacioni radovi.

Izgradnjom novog železničkog vijadukta u Vrbasu prugom će ovaj grad biti premošćen, čime će celokupna bezbednost saobraćaja biti podignuta na najviši nivo, kažu u srpskim železnicama.

Izgradnja brze pruge Novi Sad - Subotica za brzinu od 200 kilometara na sat je u punom jeku i intenzivno se gradi na velikom broju lokacija duž cele trase.

BONUS VIDEO: