"NEMA EVROPSKE BUDUĆNOSTI NI ZA SRBIJU NI ZA KOSOVO BEZ NORMALIZACIJE ODNOSA"! Oglasio se Lajčak posle sastanka "velike petorke" sa Vučićem!


IZVOR: Republika - 21.10.2023 | 17:31


Želimo da vidimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku regiju Zapadnog Balkana i zato je dijalog od krucijalne važnosti. Naš razgovor sa predsednikom Vučićem i premijerom Aljbinom Kurtijem će se nastaviti narednih dana, zaključio je Lajčak

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić
"NEMA EVROPSKE BUDUĆNOSTI NI ZA SRBIJU NI ZA KOSOVO BEZ NORMALIZACIJE ODNOSA"! Oglasio se Lajčak posle sastanka "velike petorke" sa Vučićem!

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas, nakon razgovora predstavnika "velike petorke" sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je tema posete bio napredak u implementaciji sporazuma o normalizaciji i deeskalacija situacije na Kosovu u svetlu poslednjih događaja, prenosi RTV.

- Želimo da jasno kažemo da snažno osuđujemo napad na kosovsku policiju 24. septembra. Svi počinioci napada moraju biti privedeni pravdi i očekujemo punu saradnju Srbije u tom pogledu - poručio je Lajčak nakon sastanka.

Dodao je da lideri imaju odgovornost prema svojim građanima i da i Beograd i Priština moraju da rade na deeskalaciji i normalizaciji odnosa.

- Tu poruku smo preneli predsedniku Vučiću. Srbija i Kosovo su ušle u nove dogovore februara i marta ove godine i mi očekujemo od obe strane da počnu da ispunjavaju svoje obaveze i iz novih i iz starih sporazuma - rekao je Lajčak.

Istakao je da će dijalog Beograda i Prištine biti na dnevnom redu sastanka ministara spoljnih poslova evropskih zemalja u ponedeljak, a ovom pitanju razgovaraće i lideri EU krajem nedelje, na na sastanku Evropskog saveta.

- Ova poseta će direktno uticati na te razgovore. Kao što smo mnogo puta rekli, nema evropske budućnosti ni za Srbiju ni za Kosovo bez normalizacije njihovih odnosa i primene usvojenih sporazuma o normalizaciji, i sadašnjih i onih ranijih. Želimo da vidimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku regiju Zapadnog Balkana i zato je dijalog od krucijalne važnosti. Naš razgovor sa predsednikom Vučićem i premijerom Aljbinom Kurtijem će se nastaviti narednih dana - zaključio je Lajčak.

Na sastanku s Vučićem u Beogradu, pored Lajčaka, prisustvovali su zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i specijalni izaslanici Nemačke, Francuske i Italije - Emanuel Bon, Jens Pletner i Frančesko Talo.

Velika petorka u Beograd je stigla nakon posete Prištini gde je Lajčak posle susreta sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem izjavio da je predstavljen plan za nastavak dijaloga i poručio da (tzv.) Kosovo mora da formira Zajednicu srpskih opština bez odlaganja.

Bonus video.