KINESKI KISINDŽER, UČITELJ DRŽAVE KOGA SLUŠA SI: Ko je Vang Huning s kojim se u Pekingu susreće Vučić


IZVOR: Katarina BLAGOVIĆ - 13.10.2023 | 21:30


Najveći politički mudrac savremenog sveta osmislio je "Pojas i put" i već 30 godina je siva eminencija vlasti.

Foto: Tanjug/AP
KINESKI KISINDŽER, UČITELJ DRŽAVE KOGA SLUŠA SI: Ko je Vang Huning s kojim se u Pekingu susreće Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putuje za vikend sa delegacijom u Kinu, na samit "Pojas i put", a jedna od osoba s kojom će imati susret je i, kako je sam najavio, kineski Kisindžer, najveći intelektualac i politički mudrac savremenog sveta - Vang Huning.

- U ponedeljak već imam susret sa predsednikom Sijem, bilateralu, ponedeljak ili utorak. Pre toga imam s kineskim Kisindžerom, jednim od sedmorice veličanstvenih, jedinim čovekom koji je još iz vremena Deng Sjaopinga preživeo, koji je, kažu, najveći intelektualac i politički mudrac savremenog sveta Vang Huningom. Imaću, nadam se, dva i po sata s njim. Njega sam jednom sreo i mnogo sam od njega naučio - kazao je Vučić u razgovoru za TV Prva.

Brojni sporazumi na stolu

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Aleksandar Vučić

Vučić je najavio i da očekuje da Srbija tokom njegovog boravka u Kini potpiše brojne sporazume s mnogim kompanijama i kineskim državnim institucijama.

- Očekujem da potpišemo mnogo sporazuma, između ostalih i sporazum o slobodnoj trgovini s Narodnom Republikom Kinom, što će nam otvoriti mnoga vrata i prozore, i za naše poljoprivredne proizvode i za našu kompletnu vinarsku industriju, gde ćemo imati po 20-30 odsto niže cene za mogućnost kasnijeg izvoza - otkrio je Vučić. 

BIO I KOD CEDUNGA

Foto: Tanjug/AP

Vang Huning

Ko je Vang Huning? Čovek kog smatraju sivom eminencijom Komunističke partije Kine i najuticajnijom osobom u Kini. Huning oblikuje kinesku politiku više od 30 godina i da nije njegovog angažmana, Kina danas ne bi bila moćna kao što jeste. Poznat je kao guoši - "učitelj države", savetovao je sve kineske lidere u poslednje tri decenije - od Đijang Cemina preko Hu Đintaoa do Si Đinpinga.

- Huning je predsednik Svekineskog komiteta, stalnog savetodavnog organa Komunističke partije Kine u koji ulazi i osam satelitskih stranaka. Koliko je značaj Svekineskog komiteta, govori i spisak Huningovih prethodnika na mestu predsednika: Mao Cedung, njegov premijer Džou Enlaj, Deng Ksijaoping i drugi - navodi se u jednom od tekstova o Huningu, kao i da je imao presudnu ulogu u formulisanju Đinpingovih ideja.

Video haos u Americi

Huning je kao 30-godišnjak proveo šest meseci u Americi i uočio mnoge pukotine u tamošnjem društvu, a svoja zapažanja je preneo u knjizi "Amerika protiv Amerike". Bavio se okretanjem američkog društva materijalizmu, opadanjem poljoprivrede, toksičnom partijskom politikom, trkom za svemir... Ta knjiga i nakon više od 30 godina oblikuje kineske stavove o SAD.
Huning je još devedesetih rekao da je Ameriku progutao potpuni haos, pa je predložio "novi autoritarizam", kao jedini način na koji Kina može da izbegne istu sudbinu.

ČVRSTO PARTNERSTVO

Foto: Public Printscreen

Srđan Graovac

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da se predsednik Srbije od dolaska na vlast trudio da izgradi što bolje odnose sa Kinom i upravo je projekat "Pojas i put" bio jedan od važnih segmenata te saradnje. Pošto je Kina zemlja od koje se očekuje da u narednih 10-20 godina preuzme vodeću ulogu u svetu, dodaje, to je pokazatelj mudre i strateške politike predsednika Vučića.

- Ovaj odlazak u Kinu od izuzetnog je značaja jer predstavlja potvrdu tog streteškog partnerstva Srbije i Kine, ali važan je i zbog momenta u kom se dešava, a to su teške međunarodne okolnosti i posebno teška situacija u kojoj se nalazi Srbija. I podrška Kine će nam biti potrebna. Samim tim, sastanak sa Si Đinpingom, kao liderom Kine, i sastanak sa Huningom, jedne od najznačajnijih ličnosti kada govorimo o kreiranju politike Kine, ima poseban značaj jer to su ljudi od kojih zavisi kineska pozicija i koji ključno utiču na kinesku orijentaciju, tako da će Vučić iskoristiti te okolnosti da bi učvrstio partnerstvo s Kinom i ojačao spoljnopolitičku poziciju Srbije - kaže Graovac.

BONUS VIDEO