BORELJ OSUDIO NAPAD NA SEVERU KiM: Visoki predstavnik EU razgovarao s Vučićem i Kurtijem


IZVOR: Republika - 24.09.2023 | 19:51


U saopštenju se još dodaje da EULEX kao drugi faktor bezbednosti prati situaciju na terenu i ostaje spreman da podrži privremene prištinske institucije u obezbeđivanju stabilnosti.

Foto: Tanug/AP
BORELJ OSUDIO NAPAD NA SEVERU KiM: Visoki predstavnik EU razgovarao s Vučićem i Kurtijem

Kancelarija za spoljne poslove EU (EEAS) saopštila je da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i da je nazvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog dešavanja na severu KiM.

Borelj je, kako se navodi u saopštenju, najoštrije osudio "današnju agresiju".

On je uputio i saučešće porodici, kolegama i voljenima policajca koji je izgubio život dok je vršio dužnost, i poželeo brz oporavak povređenom policajcu.

Borelj je takođe nazvao i predsednika Srbije Vučića, navodi se u saopštenju.

Borelj je još jednom pozvao napadače da se predaju i da puste poklonike da bezbedno napuste manastir Banjska, pozivajući i na uspostavljanje mira i stabilnosti.

U saopštenju se još dodaje da EULEX kao drugi faktor bezbednosti prati situaciju na terenu i ostaje spreman da podrži privremene prištinske institucije u obezbeđivanju stabilnosti i bezbednosti, u skladu sa svojim mandatom i u bliskoj saradnji sa Kforovom misijom NATO.

Podsetimo, jedan kosovski policajac noćas je poginuo, a jedan ranjen u pucnjavi u selu Banjska, saopštila je jutros Kosovska policija.

Naknadno su saopštili da je u razmeni vatre koja je sporadično trajala tokom dana ubijena trojica napadača. Od jutros su administrativni prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni u smeru ka Kosovu i Metohiji. 

Bonus video: