DRAMATIČNI DOGAĐAJI NA SEVERU KiM IZAZIVAJU STRAH: Srbi ostaju unutar svojih kuća


IZVOR: Republika - 24.09.2023 | 13:57


Na severu Kosova i Metohije, u ranim jutarnjim časovima, započeli su dramatični događaji koji su izazvali strah i zabrinutost među lokalnim Srbima.

Foto: Tanjug/AP/Dejan Simicevic
DRAMATIČNI DOGAĐAJI NA SEVERU KiM IZAZIVAJU STRAH: Srbi ostaju unutar svojih kuća

 Mnogi su se zaključali u svojim kućama, preplavljeni strahom zbog haosa koji je izazvao Aljbin Kurti. Na južnom delu srpske pokrajine, jake snage tzv. kosovske policije i pripadnici ROSU sa dugim cevima opkolili su manastir Banjska i blokirali sve prilaze, a na kosovsko-metohijskim prelazima Jarinje i Brnjak postavili su prepreke onemogućavajući prolaz. Ovim povodom najavljeno je i obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Lazar Stević, novinar TV Most, iz okoline sela Banjska, izvestio je da se do sela ne može stići i da nema pouzdanih informacija o situaciji. U selu Banjska, maskirane osobe su navodno ušle u manastir, gde je otac Danilo sa sveštenstvom ostao unutar manastira iz straha. Aljbin Kurti je, kako se navodi, objavio slike tih maskiranih osoba i pozvao ih da se predaju. Informacije su ograničene i povremeno se čuju pucnji sa područja Banjske.

Takođe, spomenuto je da tzv. kosovska policija sprečava prolaz ambulante do sela, a srpske porodice u Banjskoj su preplašene i retko ko izlazi iz svojih kuća. Prema informacijama, selo je potpuno blokirano, a tzv. kosovska policija pretražuje sve ljude. Srbi se pribojavaju da je ova situacija možda planirana kako bi se okupirao ceo sever Kosova i Metohije, a da su događaji iscenirani u Prištini.

Događaji na Kosovu i Metohiji se i dalje razvijaju, a izveštaji i informacije stižu u ograničenim količinama.

BONUS VIDEO