EVROPA SE SPREMA DA ISKORISTI PUN POTENCIJAL LITIJUMA, DEO OPOZICIJE TA VRATA ZATVORIO SRBIJI: Da li će Ćuta, Zelenović i Đilas platiti odštetu narodu?


IZVOR: Republika - 02.09.2023 | 12:09


Češki premijer poručio je da se radi na tome da počnu rudarenje što je pre moguće.

Foto: ATA Imgaes
EVROPA SE SPREMA DA ISKORISTI PUN POTENCIJAL LITIJUMA, DEO OPOZICIJE TA VRATA ZATVORIO SRBIJI: Da li će Ćuta, Zelenović i Đilas platiti odštetu narodu?

Češki premijer Petr Fiala najavio je litijum kao jedan od šest stubova vizije i strategije za budućnost zemlje.

On je, između ostalog, poručio da se radi na tome da počnu rudarenje što je pre moguće.

- Pet odsto globalnih rezervi litijuma nalazi se u Činovcu...uspeh bi bio ogroman podsticaj za našu ekonomiju - poručio je Fiala.

 

 

I dok se EU sprema da kopa i iskoristi pun potencijal litijuma, u Srbiji je deo opozicije uništio tu šansu.

Podsećamo, deo opozicije predvođen Draganom Đilasom, Aleksandrom Jovanovićem Ćutom, Nebojšom Zelenovićem i sličnim uništili su šanse Srbije da razvije ekonomiju uz pomoć litijuma.

Da li će pomenuta trojka platitiodštetu državi i narodu? Ne, naravno, jer im je najbitniji lični profit.

Rudarenje počinje i u srcu Alpa

Austrijanci odlično znaju šta rade, i to na 270 kilometara od Beča, na lokaciji koja se zove Karnten.

U Koralpima, u Austriji, u vodećem Alpskom turističkom centru, dodeljeno devet novih koncesija za litijum, što znači da ih sada ima ukupno 20. I dok interesne grupe ruše budućnost Srbije, u srcu Austrije kreće rudarenje litijuma!

Navodi se da kopanje kreće 2025. godine, a lokacija je samo srce turističke Austrije i prirodnih lepota!

Britanija odlučila - litijum nije toksičan

Britansko nadzorno telo za bezbednost na radu predložilo je da se hemikalije litijuma ne klasifikuju kao "toksične", što je odluka trebalo da podstakne ulaganja u lanac snabdevanja električnih automobila u Velikoj Britaniji.

Litijum je ključna roba za baterije za električna vozila, a vlade širom sveta nude ogromne subvencije i izradu propisa kako bi privukli ulaganja u iskopavanje metala, njegovu rafinaciju u upotrebljive hemikalije i izgradnju gigafabrika, navodi FT.

U potencijalnom odstupanju od regulative EU, Izvršni odbor za zdravlje i bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (HSE) saopštio je  prošle nedelje da „u ovom trenutku nije predložena obavezna klasifikacija i obeležavanje“ za litijum karbonat, hlorid i hidroksid – ključna jedinjenja koja se koriste u baterijama električnih vozila.

BONUS VIDEO